Schimbări în trafic: propunerea de interzicere a mașinilor cu volan pe dreapta în România

AUTO. În România, pe măsură ce anul 2024 a debutat, se observă o tendință tot mai clară – mașinile cu volan pe dreapta încep să dispară din peisajul rutier al țării. Această schimbare vine mai ales în urma interdicției de la 1 ianuarie a înmatriculării mașinilor aduse din Marea Britanie. În prezent, pot fi înmatriculate în țara noastră doar autovehicule din Cipru, Malta sau Irlanda – singurele țări din Uniunea Europeană unde se circulă pe partea stângă.

Acum, un nou proiect de lege propune interzicerea circulației pe drumurile publice din România pentru toate mașinile cu volan pe dreapta, inclusiv celor deja înmatriculate. Excepție vor face doar autovehiculele de interes istoric și autovehiculele speciale utilizate în serviciile publice comunitare, cum ar fi cele destinate curățeniei stradale.

Argumentul principal pentru această schimbare legislativă este siguranța rutieră. Potrivit datelor, mașinile cu volan pe dreapta provoacă peste 10% din totalul accidentelor anuale în România. Acest procent este considerat extrem de ridicat având în vedere numărul relativ mic al acestor autovehicule. Mai grav este că accidentele în care sunt implicate aceste mașini sunt adesea dintre cele mai grave, deoarece coliziunile sunt frontale, iar șansele de evitare sunt minime din cauza lipsei de vizibilitate a șoferilor.

Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă acest proiect de lege va trece de votul în Parlament. Deși motivele pentru implementarea acestei schimbări sunt clare, va fi nevoie de o analiză atentă a impactului asupra posesorilor de mașini cu volan pe dreapta și a pieței auto în general. Siguranța rutieră este, fără îndoială, o prioritate, dar echilibrul între aceasta și interesele proprietarilor de mașini trebuie să fie realizat cu grijă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare