Schimbări semnificative în legislația fiscală și salarială pentru 2024

SCHIMBĂRI. Anul 2024 aduce o serie de modificări importante în privința taxelor și salariilor, afectând atât angajații, cât și firmele. Bonurile de masă sunt suplimentar taxate cu 10%, iar persoanele fizice autorizate nu mai pot dona 3,5% din impozitul pe venit către ONG-uri. Salariul minim rămâne neschimbat, însă alocațiile pentru copii cresc.

O schimbare notabilă este introducerea unei taxe suplimentare de 10% pentru tichetele de masă, în contul contribuției pentru sănătate. Cu toate acestea, valoarea tichetelor crește la 40 de lei, iar contribuția la Pilonul II de pensii se majorează cu 1 punct procentual.

În contrast, angajatorii pot oferi mai puțini bani angajaților pentru abonamente la sala de fitness, suma maximă fiind redusă de la 400 de euro la 100 de euro pe an. Însă, o veste bună pentru angajații statului, care vor beneficia de majorări salariale de 5%, iar profesorii vor primi creșteri semnificative, ajungând la 20% în total. Aceste majorări vor fi implementate în etape, în ianuarie și iunie.

De asemenea, alocațiile copiilor vor fi majorate, cu creșteri substanțiale pentru diverse categorii de vârstă. Pensionarii vor primi, de asemenea, mai mulți bani, cu creșterea punctului de pensie la 13,8%. Toate aceste schimbări vin în contextul unei indexări cu rata inflației, care a variat între 5 și 10 procente în acest an. Recalcularea pensiilor se va aplica începând din septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare