SCJU Târgu Mureș va inaugura un nou centru de sănătate mintală

REORGANIZARE. Guvernul a decis desființarea Agenției Naționale Antidrog (ANA) și redistribuirea atribuțiilor acesteia între două instituții, conform unei hotărâri publicate recent.
Coordonarea politicilor publice în domeniul adicțiilor va fi gestionată de o nouă entitate sub autoritatea directă a premierului – Agenția Națională pentru Coordonare și Politici în Domeniul Drogurilor și Adicțiilor. În același timp, prevenirea, evaluarea și tratamentul dependențelor vor fi preluate de Ministerul Sănătății.
Ca urmare, centrele de sănătate mintală din subordinea Centrului Național pentru Sănătate Mintală și Antidrog vor fi reorganizate și integrate cu cele ale fostei ANA. Noua rețea de evaluare și tratament va funcționa sub coordonarea Ministerului Sănătății, care va asigura finanțarea și personalul necesar.
Printre unitățile nominalizate pentru noile centre de sănătate mintală se află și Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș. Totuși, conducerea unității atrage atenția că, în prezent, în structura sa există doar un centru destinat copiilor. Managerul Florin Crăciun a declarat pentru Radio Târgu Mureș că urmează să fie stabilite detaliile organizatorice, astfel încât pacienții să nu fie afectați:
“Noi avem în structura spitalului doar Centrul de Sănătate Mintală pentru copii, dar am fost nominalizați în noua structură. Urmează să vedem cum integrăm personalul de la Agenția Antidrog și să stabilim un circuit medical eficient. Pacienții nu vor avea de suferit, iar noi vom găsi o modalitate de colaborare între spitale.”
La rândul său, managerul Spitalului Județean Mureș, dr. Ovidiu Gîrbovan, subliniază că centrele de sănătate mintală au fost dintotdeauna sub coordonarea Ministerului Sănătății, iar noua reorganizare le va adăuga și responsabilități privind prevenția adicțiilor:
“Centrele de sănătate mintală au existat mereu. Acum, atribuțiile ANA au fost distribuite spitalelor care au astfel de centre. Ministerul va stabili exact modul în care se va face reorganizarea.”
Reprezentanții Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog afirmă că orice specialist în sănătate mintală poate trata pacienții cu dependențe, dar recunosc necesitatea unui număr mai mare de psihiatri, în special pentru pediatrie, și de asistente specializate în psihiatrie.