Se observă scaderea prețului gazelor naturale în România, pe măsură ce depozitele se umplu și vremea rămâne caldă

ENERGIE. Atât consumul redus, rezultat al vremii calde (și al capacității industriale care își restrânge activitatea), cât și depozitele care se umplu (mult peste 90%) au tras în jos prețul gazelor naturale pe piața de mărfuri din România, până sub 200 de lei (40 de euro) pe MWh, pentru prima dată în ultimele 15 luni, potrivit Profit.ro.

Consumul național de gaze naturale este de circa 220 GWh pe zi, față de aproximativ 270 GWh pe zi în aceeași perioadă a anului, în 2021.

La 1 noiembrie, în depozitele subterane operate de Depogaz și Depomureș se aflau 2,963 mld. metri cubi, nivel apropiat de recordul pentru această perioadă a anului înregistrat în 2019, de 2,966 mld. metri cubi.

Ultima dată când s-au înregistrat prețuri mai mici a fost la începutul lunii august 2021.

Pe 2 noiembrie, prețul mediu al energiei pe piața pentru ziua următoare, operată de OPCOM, a fost de 191,1 lei/MWh (38,9 euro/MWh), în timp ce prețul intraday a coborât până la 175 lei/MWh (35,6 euro/MWh). Situația nu este cu mult diferită în alte părți ale Europei: la hub-ul austriac de gaze CEGH, prețul spot a fost chiar mai mic decât în România, respectiv 35,6 EUR pe MWh.

Ultima dată când gazul a fost tranzacționat la un preț mai mic pe piața spot din România a fost pe 9 august 2021, când a fost vândut la prețul de 188,3 lei pe MWh. La sfârșitul lunii septembrie, prețurile erau de aproape 5 ori mai mari, peste 900 lei pe MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare