Securitatea lui Ceaușescu și ”pericolul maghiar”

ISTORIA RECENTĂ. Serviciile de spionaj din perioada comunistă atrăgeau atenția asupra unor acte ”dușmănoase și antiromânești” despre care spuneau, în 1989, că au o ”virulență fără precedent”. Informația apare în periodicul ”Securitatea”, distribuit cu circuit închis doar printre șefii Ministerului de Interne, publicație care a avut 87 de ediții din 1968 până în 1989.

”Tot mai mulți emisari străini din Occident și mai cu seamă din Ungaria, sub acoperirea de turiști sau vizitatori la rude, caută contacte în rândul unor persoane din baza de lucru, urmărind instigarea lor la comiterea unor grave acte dușmănoase, naționalist-șovine.

Izolat s-au înregistrat din partea unor naționaliști fanatici intenții de atentat, iar treptat au sporit în gravitate actele ostile, anarhice ale unor tineri intelectuali. Aceștia, cu tot mai mult ”interes” urmăresc situația din Ungaria, stabilesc legături și încearcă constituirea unor anturaje ”închise” de etnici maghiari, în special între medici, profesori și ingineri, situații înregistrate tot mai mult în ultimul timp și pe raza altor județe decât cele din Transilvania, unii dedându-se la manifestări naționaliste, iredentiste și șovine”, se mai arată în documentul consultat de Fanatik, unde sunt mai multe detalii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare