Semnificația Înălțării Sfintei Cruci, sărbătoarea celebrată pe 14 septembrie 2024

SĂRBĂTOARE. Românii din toată țara, și nu numai, prăznuiesc pe 14 septembrie Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre primele mari sărbători cu cruce roșie ale anului bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Înălțarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători dedicate cinstirii lemnului sfânt, amintește de crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Această sărbătoare face trimitere la două momente importante din istoria Sfintei Cruci. Primul este aflarea Crucii și înălțarea ei în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335. Al doilea eveniment este recuperarea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în 629, de către împăratul bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Conform tradiției, Sfânta Cruce a fost găsită la porunca împărătesei Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. Pe Golgota au fost descoperite trei cruci, iar pentru a afla care era cea a Mântuitorului, crucile au fost atinse pe rând de o femeie moartă. Aceasta a înviat când a fost atinsă de crucea pe care a fost răstignit Hristos. Patriarhul Macarie a poruncit atunci înălțarea Sfintei Cruci într-un loc înalt, pentru ca tot poporul să o poată vedea.

Sărbătoarea este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri. De Înălțarea Sfintei Cruci se ține post, se roagă pentru cei adormiți și se aduc ofrande pentru sufletele celor trecuți în neființă. În unele zone începe culesul viilor, iar florile de busuioc și alte plante sunt sfințite, fiind considerate vindecătoare. Se spune că în această zi este bine să evităm consumul de usturoi, nuci, prune sau pepeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare