Senatul adoptă proiect de lege pentru monitorizarea câinilor periculoși sau agresivi

LEGISLAȚIE. Plenul Senatului a adoptat luni, 11.03.2024, un proiect care facilitează punerea în aplicare a măsurilor necesare monitorizării deținerii câinilor periculoși sau agresivi, cu 75 de voturi „pentru”, 6 „împotrivă” și 27 de abțineri. Acest proiect, inițiat de parlamentari AUR, acordă prerogativele Asociației Chinologice Române tuturor asociațiilor chinologice naționale afiliate la federația internațională de profil.

Proiectul adoptat include un amendament care impune proprietarilor câinilor periculoși sau agresivi obligația de a depune la sediul Poliției din zona în care este situat imobilul în care este deținut animalul o adeverință în fotocopie eliberată de o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională, precum și o declarație pe propria răspundere.

O altă propunere admisă la comisia de specialitate stipulează că dresorii care activează în centrele speciale trebuie să facă dovada pregătirii şi atestării lor profesionale şi vor fi autorizaţi din trei în trei ani de o comisie formată din câte un reprezentant al unei asociaţii chinologice naţionale afiliate la o federaţie chinologică internaţională, Ministerului Afacerilor Interne şi al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Autorizaţia va fi vizată anual. Sunt permise dresajul şi antrenamentul acestor câini de către deţinător, pe proprietatea sa, cu asumarea tuturor răspunderilor prevăzute de lege.

Un alt amendament admis prevede că proprietarii sau deținătorii temporari ai acestor câini sunt obligați să îi prezinte la o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională pentru evaluare și încadrare într-una dintre categoriile menționate.

Până la înființarea Autorității de Supraveghere Canină, câinii vor fi înregistrați și identificați prin cip, pe cheltuiala proprietarului sau a deținătorului temporar, de către o asociație chinologică națională afiliată la o federație chinologică internațională, codul fiind menționat în carnetul de sănătate și în adeverința eliberată.

Proiectul va fi dezbătut în Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare