Senatul României aprobă tacit majorarea salarială pentru Sectorul Public

SALARII. Senatul României a luat o decizie crucială în plen, adoptând tacit o propunere legislativă care urmează să aibă un impact semnificativ asupra salariaților din sectorul public. Inițiată de reprezentanții Partidului Național Liberal (PNL), această propunere vizează modificarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, punând accent pe includerea sporurilor pentru condiții de muncă în salariul de bază al angajaților.

Conform proiectului adoptat, cuantumul brut al sporurilor pentru condiții de muncă, prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, se va integra în salariul de bază al personalului. Această măsură urmărește să ofere o mai mare transparență și predictibilitate în ceea ce privește remunerația angajaților din sectorul public.

Prin această modificare, salariile de bază, soldele de funcție și indemnizațiile de încadrare prevăzute de lege vor fi majorate corespunzător. De asemenea, proiectul prevede abrogarea sporurilor pentru condiții de muncă reglementate de Legea-cadrul nr. 153/2017, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi.

Potrivit documentului adoptat, legea trebuie să intre în vigoare începând cu luna următoare publicării în Monitorul Oficial. Este important de menționat că Senatul reprezintă primul for sesizat în acest proiect, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaților.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a subliniat importanța acestor modificări în contextul politicilor de remunerare a salariaților. Ea a explicat că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va fi crescut la 3.700 de lei, conform discuțiilor avute în cadrul Consiliului Național Tripartit. În același timp, se lucrează la implementarea unui mecanism care să asigure conformitatea cu Directiva europeană privind stabilirea salariului minim.

Aceste măsuri adoptate și propuse reflectă angajamentul autorităților române de a îmbunătăți condițiile de muncă și nivelul de trai al cetățenilor, reprezentând un pas important în direcția unei administrații publice mai eficiente și transparente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare