SENSIBILA TRANZACȚIE – Șefii administrației Târgu Mureș vor să plătească 500.000 de euro pentru fosta Școală Evreiască și s-o demoleze

TRANZACȚIE IMOBILIARĂ. Viceprimarul UDMR Makkai Grigore (foto dreapta) a înaintat forului deliberativ al municipiului Târgu Mureș un proiect de achiziție a fostei Școli Evreiești. În ultima ședință a Consiliului Local (CL), aleșii târgumureșeni au amânat dezbaterea propunerii viceprimarului.

 

Vânzătorul este o firmă din comuna Ernei, Building Invest, administrată de Kore Jozsef, iar prețul solicitat este de 630.000 euro, însă evaluatorul Primăriei consideră că proprietatea are valoarea de 503.535 euro + TVA, așa că, în proiect, Makkai le cere consilierlor locali să aprobe achiziția în urma unor negocieri cu vânzătorul.

 

Motivul cumpărării: demolarea

 

Aceeași proprietate, situată pe strada Horea nr. 23, a fost oferită municipalității Târgu Mureș și în urmă cu aproape patru ani, în 2015, însă de Parohia Romano-Catolică nr. 1 care propunea un schimb: fosta Școală Evreiască pentru Liceul Vocațional de Artă al Parohiei (imobil situat în strada Revoluției nr. 9). Atunci, CL a aprobat efectuarea schimbului, clădirile fiind evaluate la valori sensibil egale (Liceul de Artă era evaluat la 483.051 euro, iar fosta Școală Evreiască, la 482.842 euro).

 

Tranzacția nu s-a mai făcut în 2015, aprobarea administrativă a schimbului de clădiri fiind dată fără a exista și aprobarea obligatorie a Ministerului Educației, primită la aproximativ o lună după decizia administrativă.

 

În fine, ce vrea să facă administrația orașului cu clădirea care i-a fost propusă spre cumpărare cu peste 600.000 de euro? S-o demoleze. De ce? Pentru a lărgi strada/intersecția. Argumentele demolării stau în scriptele administrației conduse de Dorin Florea: în Planul Urbanistic de Detaliu din 2003 (unde se vorbește pentru prima dată de modernizarea străzii Baladei), în 2004 CL chiar aprobând demolarea clădirii Școlii din colțul străzilor Baladei și Horea). În 2009, prin Planul Urbanistic Zonal al străzii Baladei clădirea a fost propusă pentru expropriere în scop de utilitate publică.

 

Istoria clădirii

 

Clădirea fostei Școli Evreiești de pe strada Horea nr. 23 a fost construită în anul 1890 (în acel an strada se numea Plutașilor, nume ulterior schimbat în Baross Gábor (vezi foto stânga din acea perioadă), apoi în Traian și, în final, în Horea). Banii necesari construcției au provenit exclusiv din donațiile comunității de evrei din Târgu Mureș, cei mai mulți fiind oameni înstăriți (industriași, comercianți, medici, bancheri, avocați, profesori, sau mici meseriași).

 

Clădirea i-a aparținut acestei comunități până în mai 1944, când a început deportarea la Auschwitz a aproximativ 7.700 de evrei din oraș (dintre aceștia, 5.993 au fost exterminați în lagărul de tristă amintire). Printre cei deportați, peste 300 erau copii cu vârste de până la 15 ani, ridicați chiar din Şcoala Evreiască de pe strada care acum se numește Horea.

 

Cei mai mulți și-au găsit sfârșitul în timpul holocaustului – de pildă, dintre cei 50 de elevi ai clasei a IV-a, care se pregăteau de ceremoniile de absolvire, au supraviețuit doar 25, la Auschwitz găsindu-și sfâșitul și 10 profesori, printre care și diriginta clasei, Regner Vertes Margit.

 

După război, în toamna anului 1945, clădirea și-a redeschis porțile ca Școală confesională și a funcționat ca atare până în 2 august 1948, când școlile bisericilor congregațiilor au fost fost naționalizate, intrând în proprietatea statului (prin Decretul nr. 176). În clădirea Școlii evreiești a fost mutată Şcoala Generală Maghiară nr. 2 (care până atunci a funcţionat într-o clădire învecinată), ulterior denumită Şcoala Generală nr. 4, iar apoi Școala Gimnazială „Europa” (aceasta a funcționat aici până în 2013).

 

În 2015, de Ziua Holocaustului, comunitatea evreiască din județul Mureș a dezvelit o placă comemorativă montată pe fosta școală evreiască din Târgu Mureș. Gestul a fost prezentat ca unul simbolic, ca pe locul respectiv să rămână scris ceva despre școală și despre cei 431 de copii luați direct din școală și uciși în lagărele naziste. Acum, în Târgu Mureș comunitatea evreiască este formată din aproximativ 80 de persoane.

 

Cătălin VISCHI

1 comment
  1. De nenumărate ori am pus întrebarea diverselor grupuri de pe fb, de ce trebuie demolată o clădire frumoasă, dovadă a existenţei unei populaţii evreieşti în Tg.Mureş?! Faceti fraţilor muzeu în ea, dacă şcoli nu vă trebuie! …şi dacă te gândeşti, că au desfiinţat cel mai renumit gimnaziu din oraş, Gimnaziul ,,Europa”!
    Duceţi centrul oraşului pe malul Mureşului!!! Chiar sunteţi fără viziuni, domnilor arhiteţi şef ai oraşului, care aţi perindat în această funcţie de-a lungul anilor?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare