Sfânta și Marea Miercuri: Ziua trădării lui Iisus de către Iuda. Tradiții și semnificații

RELIGIE. Astăzi este Miercurea Mare din Săptămâna Patimilor, o zi cu profundă încărcătură spirituală, dedicată postului, rugăciunii și pregătirii sufletești pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Bisericile ortodoxe oficiază denii și slujbe speciale, iar credincioșii păstrează cu sfințenie tradițiile moștenite din vechime.

Fiecare zi din Săptămâna Mare are o semnificație aparte. În Miercurea Mare, Biserica amintește două momente importante din istoria mântuirii: ungerea lui Iisus cu mir de către o femeie păcătoasă și trădarea Lui de către Iuda Iscarioteanul.

Potrivit Sinaxarului citit la Denia din această seară, atunci când Hristos se afla în casa lui Simon leprosul, o femeie a venit și a turnat mir de mare preț pe capul Lui, în semn de pocăință și iubire. Deși ucenicii au criticat gestul, iar Iuda, în mod special, a privit cu nemulțumire risipa acelui mir, Mântuitorul a apărat-o și a lăudat fapta ei, spunând că va fi pomenită pretutindeni în lume pentru dragostea arătată. În același timp, Iuda a hotărât să-L vândă fariseilor pentru treizeci de arginți.

Sfinții Evangheliști amintesc două femei diferite în legătură cu ungerea cu mir: femeia păcătoasă, care a miruit capul lui Hristos în casa lui Simon, și Maria, sora lui Lazăr, care, cu șase zile înainte de Paști, I-a uns picioarele în Betania, ștergându-le cu părul capului ei. Ambele gesturi exprimă smerenie, iubire și credință.

În tradiția populară, Miercurea Mare este ultima zi în care se mai pot face muncile grele în gospodărie sau pe câmp. În unele zone, munca agricolă se încheie marți, iar în altele miercuri. De joi, bărbații rămân acasă pentru a-și ajuta soțiile la treburile casnice, iar casele trebuie să fie curate, pregătite pentru marea sărbătoare a Învierii.

Aceasta este și ultima zi în care este îngăduit să se calce haine și să se spele rufe. Se spune că cine muncește după Miercurea Mare va avea parte de necazuri în restul anului.

Tot Miercurea Mare amintește și de sfatul pe care l-au făcut cărturarii și fariseii pentru a-L prinde și a-L ucide pe Iisus: „Și împreună s-au sfătuit ca să-L prindă cu vicleșug și să-L omoare” (Matei 26,4).

Această zi marchează începutul momentelor de intensitate maximă în suferința Mântuitorului și pregătirea profundă a credincioșilor pentru noaptea sfântă a Învierii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare