Sfântul Ilie- 20 iulie: tradiții și superstiții

SĂRBĂTOARE. Sfântul Ilie este considerat în credința populară făcător de minuni și aducător de ploi, fiind sărbătorit de creștini pe 20 iulie.

În tradiția populară, Sfântul Ilie merge pe cer într-un car cu roți de flăcări, tunând și lovind diavolii cu biciul de foc, și poate provoca furtuni puternice. Mulți români își celebrează onomastica în această zi.

Povestea spune că Ilie a fost un gospodar cu o fire iute, care și-a ucis părinții și a cerut iertare de la Dumnezeu, primind un car și un bici de foc pentru a-i învinge pe diavolii care îl stăpâneau. Născut în Tesvi, Galaad, cu peste 800 de ani î.Hr., Ilie a mustrat regele Ahab pentru idolatrie și a adus o secetă asupra țării. După trei ani și jumătate, poporul a recunoscut că Dumnezeul lui Ilie este cel adevărat, iar rugăciunile lui Ilie au adus ploaie și au pus capăt foametei. Ilie a fost ridicat la cer într-un car de foc și este considerat viu în trup, în grija lui Dumnezeu.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, care se puneau la uscat. Mărul este pomul Sfântului Ilie, iar merele nu se mănâncă până în această zi. În ajunul sărbătorii, fetele se tăvăleau prin cânepă pentru a visa despre viitorul soț. De asemenea, se adunau plante pentru vrăji și farmece, busuiocul se sfințea la biserică și se folosea pentru scopuri terapeutice. Tot de Sfântul Ilie se strânge mierea din stupi și se împart fagurii de pomană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare