Sistemul E-factura se modifică din nou. ANAF va vedea tot ce cumpără românii: “E o problemă de afectare a intimităţii”

ECONOMIE. Sistemul E-factura trece la un nou nivel și se extinde pentru tranzacțiile dintre firme și clienții finali. Companiile vor fi obligate să încarce în sistem facturile fiscale pe care le emit către consumatori, acoperind astfel diverse servicii și produse, de la utilități la achiziții de electrocasnice sau haine online. Deși în prezent acest sistem este aplicabil opțional între companii și consumatori, de la 1 ianuarie 2025 va deveni obligatoriu.

ANAF și problema intimității

Noul sistem va permite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) să obțină date detaliate despre obiceiurile de consum ale cetățenilor. Asociația pentru Tehnologie și Internet avertizează că această măsură reprezintă o problemă de afectare a intimității și libertății personale. Bogdan Glăvan, analist economic, explică: “Odată ce un cetăţean va plăti o factură către un hotel, un serviciu sau pentru achiziționarea unei mașini de spălat, statul va cunoaşte acest lucru. Evident că poate descoperi în felul ăsta foarte uşor apăsând pe un buton dacă Bogdan Glăvan a făcut băi de nămol la Techirghiol, dar poate eu nu vreau să ştie chestia asta”.

Reacții mixte din partea cetățenilor

Introducerea E-factura a stârnit reacții variate printre români. Unii consideră că statul ar putea avea un control excesiv asupra vieților lor private, mai ales în cazul achizițiilor sensibile, cum ar fi cele de la un Sex Shop. “Eu sunt o persoană libertină, poate îmi fac nişte achiziţii de la un Sex Shop care e legal, dar nu vreau să ştie statul, e ceva private”, a declarat un român. Pe de altă parte, alții văd această măsură ca pe o modalitate eficientă de a combate evaziunea fiscală. “Din partea mea e foarte bine, că o să controleze toate firmele care încearcă să facă şmecherii, una alta”, a adăugat altcineva.

Combaterea evaziunii fiscale

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, susține că implementarea acestei măsuri are ca scop principal combaterea evaziunii fiscale, estimată la 160 de miliarde de lei, din care 35 de miliarde de lei reprezintă TVA-ul neplătit. “Nu ne interesează informaţiile care privesc cumpărăturile făcute de persoane fizice, pe noi ne interesează TVA să fie virată la bugetul de stat în mod corect”, a explicat Boloş.

România și încasările de TVA

Comisia Europeană a cerut României să recupereze cel puțin 5% din taxa pe valoare adăugată neachitată până în 2025. Cu cele mai mici încasări de TVA din Uniunea Europeană, Guvernul speră că sistemul E-factura va fi soluția pentru îmbunătățirea situației. Prin acest sistem, ANAF va trimite un decont precompletat de TVA cu informațiile despre livrări sau achiziții, pe care firmele trebuie să le verifice și să le confirme. În caz de diferențe semnificative, contribuabilii riscă sancțiuni.

Modificări și amânări

După reacțiile negative din partea mediului de afaceri, Ministerul Finanțelor a amânat aplicarea măsurii până la începutul anului viitor pentru a realiza simulări și a identifica diferențele dintre evidențele fiscului și contabilitățile contribuabililor. “În perioada de 6 luni să facem simulari şi să vedem de unde ne provin diferenţele dintre evidenţele fiscului şi contabilităţile contribuabililor”, a declarat Boloş.

Factura pe hârtie dispare

De la 1 iulie, factura pe hârtie dispare, iar singurul document fiscal care poate fi înregistrat în contabilitate este factura transmisă în Spațiul Privat Virtual de la ANAF. Cei care nu se conformează riscă sancțiuni de 15% din valoarea fiecărei tranzacții. În plus, guvernul a amânat până la 1 ianuarie 2025 impunerea sancțiunilor pentru e-Transport.

În concluzie, deși sistemul E-factura are ca obiectiv principal îmbunătățirea colectării TVA și combaterea evaziunii fiscale, el ridică și probleme semnificative legate de intimitatea și libertatea personală a cetățenilor. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile odată cu implementarea acestei măsuri și cum va afecta ea atât companiile, cât și consumatorii finali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare