SIT TOXIC – A fost ecologizat fostul iaz batal al Azomureș, după 7 ani și o investiție de peste 13 milioane de euro: posibil parc fotovoltaic

0
711

TÂRGU MUREȘ. Lucrările de ecologizare ale fostului iaz batal cu reziduuri chimice din Târgu Mureș, care a aparținut Azomureș, au fost finalizate după 7 ani de la demararea unui proiect al administrației locale, finanțat din fonduri nerambursabile cu peste 13 milioane de euro.

 

Iazul batal se întinde pe o suprafață de aproape 30,5 hectare, este situat pe malul drept al râului Mureş, în dreptul platformei de îngrăşăminte chimice a combinatului Azomureş, și era folosit pentru decantarea deşeurilor fabricii din Târgu Mureș – era compus din două lagune, una de 248.000 mp şi una de 52.000 mp). Proiectul a fost posibil prin donarea către municipalitate a respectivului teren și oferirea de Azomureș a finanțării necesare cofinanțării proiectului.

 

Lucrările la acest depozit de deşeuri periculoase ar fi trebuit să fie finalizate la 31 decembrie 2015, însă acest fapt nu a fost posibil “din cauza unor probleme tehnice”, noul termen fiind 31 decembrie 2020. Managerul de proiect, Csegzi Sándor, a subliniat că lucrările au vizat eliminarea riscului de contaminare și punerea sub protecție a mediului înconjurător, iar primarul Dorin Florea a menționat că acesta „este singurul iaz batal ecologizat din Europa” și “primul proiect de ecologizare din cele 37 de situri poluate din România”, iar pe terenul ecologizat se dorește construirea unui parc fotovoltaic.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ