SITUAȚIA LA ZI – Cât a plătit Consiliul Județean Mureș din împrumutul de 77 de milioane de lei luat pentru reparația pistei Aeroportului Transilvania

0
301

CREDIT BANCAR. În 2017, pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare de la aeroportul Transilvania, Consiliul Județean (CJ) Mureș a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) acceptul pentru a contracta un nou împrumut bancar – la acea dată, județul era îndatorat cu două împrumuturi: cel din 2006, de 4,36 milioane de euro, luat de la Dexia Kommunalkredit Bank AG pentru o perioadă de 20 de ani și cel din 2013, de 40 de milioane de lei, luat de la CEC Bank, pentru proiecte FEN, pentru 10 ani.

 

Solicitarea CJ Mureș a fost avizată pozitiv, așa că instituția administrativă a județului a luat un credit (tot de la CEC Bank) de 77 de milioane de lei (sumă estimată pentru plata lucrărilor de la aeroportul din Tîrgu Mureș) cu o perioadă de rambursare de 15 ani (180 de luni).

 

Cei interesați știu, probabil, că reparația capitală a pistei de aterizare-decolare și instalațiile aferente a fost adjudecată la valoarea de 53,5 milioane de lei de pe asocierea de firme PORR Construct și Geiger Transilvania. Ulterior, suma a fost suplimentată, alocându-se, din bugetul județului încă peste 1,1 milioane de euro (5.354.000 de lei) pentru lucrări neprevăzute, ajungându-se la un decont total de 60 de milioane de lei.

 

În fine, lucrarea s-a făcut, a fost recepționată, implicit plătită din împrumutul luat de la CEC Bank. Întorcându-ne la acesta, până în 30 septembrie 2018, CJ Mureș a achitat aproape 7,5 milioane de lei (pentru contabili și statisticieni, suma exactă: 7.478.018 lei), adică vreo 10% din împrumutul solicitat.

 

Liviu DAMIAN

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ