SITUAȚIA LA ZI – Cât a plătit Consiliul Județean Mureș din împrumutul de 77 de milioane de lei luat pentru reparația pistei Aeroportului Transilvania

0
247

CREDIT BANCAR. În 2017, pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare de la aeroportul Transilvania, Consiliul Județean (CJ) Mureș a solicitat Ministerului Finanțelor Publice (MFP) acceptul pentru a contracta un nou împrumut bancar – la acea dată, județul era îndatorat cu două împrumuturi: cel din 2006, de 4,36 milioane de euro, luat de la Dexia Kommunalkredit Bank AG pentru o perioadă de 20 de ani și cel din 2013, de 40 de milioane de lei, luat de la CEC Bank, pentru proiecte FEN, pentru 10 ani.

 

Solicitarea CJ Mureș a fost avizată pozitiv, așa că instituția administrativă a județului a luat un credit (tot de la CEC Bank) de 77 de milioane de lei (sumă estimată pentru plata lucrărilor de la aeroportul din Tîrgu Mureș) cu o perioadă de rambursare de 15 ani (180 de luni).

 

Cei interesați știu, probabil, că reparația capitală a pistei de aterizare-decolare și instalațiile aferente a fost adjudecată la valoarea de 53,5 milioane de lei de pe asocierea de firme PORR Construct și Geiger Transilvania. Ulterior, suma a fost suplimentată, alocându-se, din bugetul județului încă peste 1,1 milioane de euro (5.354.000 de lei) pentru lucrări neprevăzute, ajungându-se la un decont total de 60 de milioane de lei.

 

În fine, lucrarea s-a făcut, a fost recepționată, implicit plătită din împrumutul luat de la CEC Bank. Întorcându-ne la acesta, până în 30 septembrie 2018, CJ Mureș a achitat aproape 7,5 milioane de lei (pentru contabili și statisticieni, suma exactă: 7.478.018 lei), adică vreo 10% din împrumutul solicitat.

 

Liviu DAMIAN

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here