SOLUȚIE – fără costuri la încălzirea locuinței

0
32

PANOURI FOTOVOLTAICE. Alexandru Hortopan, un tânăr arhitect din Târgu Jiu, a găsit soluția de încălzi casa pe care a construit-o pe malul lacului de acumulare de pe râul Jiu, cu costuri minimale sau aproape de zero.
Pe lângă pompele de căldură din casă (funcționează cu energie electrică), el a atașat sistemul de panouri fotovoltaice.
 
El a încheiat un contract de prosumator cu furnizorul de energie electrică pentru ca energia produsă de panouri să intre direct în rețea și pentru a renunța la înmagazinarea ei în baterii.
Producția pe timp de vară este mult mai ridicată, dar aceasta se compensează cu consumul din timpul iernii. El speră să ajung la costuri zero și chiar să fie remunerat pentru energia electrică pe care o produce.
Sistemul de panouri a fost montat la sol, deoarece, după cum precizează el, este mai eficient în captarea razelor solare și este mai ușor de curățat.
 
Investiția a costat aproximativ 1.000 de euro pe Kilowatt, iar pentru locuința lui a pus un sistem de 10 KW.
El ne sfătuiește să fim mai atenți la modul în care ne construim casa și la gradul de eficiență termică. Casa lui a fost construită cu un zid de 40 de centimetri, cu 10 cm de izolație și cu fațadă ventilată.
Odată cu creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, o casă eficientă energetic își merită investiția.
 
Cătălina LumperdeanATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ