Sonaca investește 38 milioane euro în România pentru contractul Airbus și extinde producția

AEROSPAȚIALE. Grupul belgian Sonaca, unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială, va investi 38 milioane euro în construirea unei noi fabrici în România.
Această facilitate de producție va susține noul contract încheiat cu Airbus pentru produsele A321 și dezvoltarea portofoliului de produse A320. Fabrica, ce va deveni operațională în vara anului 2025, va fi construită în localitatea Moldovenești, din județul Cluj, la opt ani după prima investiție a grupului belgian în România.

Sonaca a obținut trei contracte majore de la Airbus în vara anului trecut, pentru furnizarea de componente produse inclusiv la fabrica din România, în cadrul “celui mai mare succes comercial” din istoria sa. Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, a anunțat că această investiție va crea 160 de locuri de muncă. Din totalul investiției, Sonaca va primi un ajutor de stat de 2,7 milioane de euro, Guvernul urmând să suporte o parte din costul fiecărui loc de muncă creat prin schema HG 332/2014.

Noua fabrică va produce flapsurile interioare pentru A321 XLR (Extra Long Range) și o parte din volumul de producție a pieselor primare ale slaturilor A320. Sonaca ar putea fabrica și componente pentru avioanele de luptă F-35, produse de compania americană Lockheed Martin.

Sonaca a semnat recent un contract cu compania americană Wisk Aero, pentru dezvoltarea și producția principalelor structuri ale unei aeronave eVTOL (electric Vertical Take-off and Landing). Aceste piese vor fi produse la fabricile Sonaca din Belgia, Brazilia, România și Statele Unite.

Sonaca, grup deținut de statul belgian prin Wallonia Regional Investment Company (SRIW), este unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială.
Compania a avut afaceri de peste 600 de milioane euro în 2023 și are subsidiare în Brazilia, România, SUA și Canada, cu peste 3.600 de angajați.
Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara din România, a avut o cifră de afaceri de 64 milioane lei în 2022 și are în plan angajarea a aproximativ 15 până la 20 de persoane în acest an, contribuind la cele 160 de locuri de muncă nou create până în 2026.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare