Speculații în procesul de arhivare în contextul recalculării pensiilor: Premierul Ciolacu trage un semnal de alarmă

PENSII. Premierul Marcel Ciolacu a atras atenția asupra unor practici imorale și ilegale desfășurate de anumite firme de arhivare în contextul recalculării pensiilor. Într-o declarație făcută vineri, Ciolacu a menționat că aceste firme au fixat prețuri maximale pentru copiile din arhivă necesare pensionarilor, profitând astfel de conjunctura actuală. Premierul a subliniat că astfel de acțiuni trebuie sancționate sever conform legii.

“Se pregătește în aceste zile și procedura prin care pensionarii vor primi acasă plicurile cu decizia de recalculare a pensiei. Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a afirmat Ciolacu în deschiderea ședinței de Guvern.

Investigație inițiată de Consiliul Concurenței
În urma acestor dezvăluiri, Consiliul Concurenței a declanșat o investigație pentru a examina o posibilă înțelegere de fixare a prețurilor între companiile care oferă servicii arhivistice. Potrivit unui comunicat de presă emis marți, autoritatea de concurență deține indicii că mai multe firme active pe această piață și-au coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile precum tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit, toate acestea cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER).

Inspecții inopinate
Pentru a clarifica aceste posibile practici anticoncurențiale, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile PIAFER și ale companiilor implicate: Arhivatorul CBMS SRL, Danielle Digital SRL, Viltehnica SRL, Stefadina Comserv SRL, Uberum SRL, SDA – Servicii De Depozitare Și Arhivare SRL și Global Archive Management SRL. Aceste inspecții, autorizate de Curtea de Apel București, au avut ca scop obținerea tuturor informațiilor și documentelor necesare investigației. Autoritatea de concurență a subliniat că efectuarea inspecțiilor nu reprezintă o antepronunțare privind vinovăția companiilor.

Sancțiuni severe pentru încălcarea Regulilor de Concurență
În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, firmele care cooperează cu autoritatea de concurență în cadrul programului de clemență pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale ale amenzilor.

Un apel la moralitate și legalitate
Declarațiile premierului Marcel Ciolacu și intervenția promptă a Consiliului Concurenței evidențiază necesitatea unei abordări morale și legale în sectorul serviciilor arhivistice. Într-un moment în care pensionarii depind de aceste servicii pentru recalcularea pensiilor, este esențial ca firmele să nu profite de vulnerabilitatea acestora. Este un apel la responsabilitate și etică în afaceri, care trebuie să fie ascultat și respectat de toți cei implicați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare