Spitalul Clinic Județean Mureș solicită finanțare nerambursabilă pentru dotarea serviciului de anatomie patologică / A patológiai laboratórium fejlesztésére pályázik a Maros Megyei Klinikai Kórház

COMUNICAT DE PRESĂ. Consiliul Județean Mureș va contribui la realizarea proiectului prin asigurarea cofinanțării și a cheltuielilor neeligibile. În acest sens s-a aprobat astăzi o hotărâre în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Mureș. Investiția se referă la achiziția de aparatură și dotări de ultimă generație pentru laboratorul care funcționează în cadrul Policlinicii 2.

Valoarea totală a proiectului este de 10.8 milioane lei inclusiv TVA din care fonduri nerambursabile 85% în valoare de 8.4 milioane lei, din bugetul de stat 13% în valoare de 1.2 milioane lei, cofinanțare 2% în valoare de 198.000 lei, și cheltuieli neeligibile în valoare de 892.000 lei. Spitalul Clinic Județean Mureș va depune o solicitare de finanțare în cadrul Programului Sănătate (FEDR).

Investiția este necesară deoarece aparatura deținută se află însă într-o starea tehnică precară, cu un nivel ridicat de uzură.

Serviciul Clinic de Anatomie Patologică (SCAP) al spitalului realizează anual peste 30.000 de blocuri de parafină pentru patologia chirurgicală din toate clinicile medicale și chirurgicale ale SCJ Mureș și deservește inclusiv secția de oncologie.

Aparatura este folosită la capacitate maximă, capacitate insuficientă volumului de lucru. Existența unui compartiment de patologie moleculară va crește vizibil calitatea diagnosticului histopatologic prin detecția mutațiilor genetice tumorale, astfel realizându-se în SCJ Mureș un diagnostic complet și țintit pentru ca pacientul oncologic să beneficieze de o conduită de diagnostic completă, urmată de un tratament personalizat.

În cadrul ședinței extraordinare de astăzi Consiliul Județean Mureș  a aprobat de asemenea un proiect al DGASCP. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș intenționează să depună un proiect privind instalarea unui sistem de panouri fotovoltaice la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Brâncovenești, centru rezidențial destinat persoanelor adulte cu dizabilități aflat în structura DGASPC Mureș.

Solicitarea de finanțare va fi înaintată Administrației Fondului pentru Mediu, care va demara sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare începând cu data de 17.06.2024, ora 10.00 și până la data de 19.07.2024,ora 23.59, sau până la epuizarea bugetului.

Valoarea proiectului este de 1.511.607 lei inclusiv TVA. Consiliul Județean Mureș a aprobat astăzi contribuția autorității județene prin susținerea cheltuielilor neeligibile care pot apărea pe parcursul implementării proiectului.


SAJTÓKÖZLEMÉNY. A Maros Megyei Tanács az önrész és a pályázati alapból nem finanszírozható költségek biztosításával járul hozzá a projekt megvalósításához. Erről a mai rendkívüli tanácsülésen fogadott el egy határozatot a megyei tanácsosi testület. A beruházás korszerű berendezések és felszerelések vásárlására vonatkozik a laboratórium számára, amely a 2-es Poliklinika épületében működik.

A projekt összértéke 10,8 millió lej áfával együtt, amelyből a költségek 85 százaléka, 8,4 millió lej a vissza nem térítendő támogatás, 13% az állami költségvetési hozzájárulás, 1,2 millió lej, 2% az önrész értéke 198.000 lej, és 892.000 lej a nem támogatható kiadások összege. A Maros Megyei Klinikai Kórház az Egészségügyi Program (ERFA) keretében fog pályázni.

A fejlesztésre azért van szükség, mert a patológiai laboratórium tulajdonában lévő berendezések nagymértékben elévültek és egy részük rossz műszaki állapotban van.

A kórház anatómiai patológiai osztálya évente több mint 30 000 vizsgálatot végez a sebészeti patológia számára kiszolgálva a megyei kórházhoz tartozó összes orvosi és sebészeti osztályt, beleértve az onkológiai osztályt is.

A jelenlegi berendezéseket maximális kapacitáson használják, de jóval több vizsgálatra lenne szükség. Az új berendezések  molekuláris vizsgálatokat is lehetővé tesznek majd, amelyek a daganatos genetikai mutációinak kimutatásával javítani fogják a szövettani diagnózis minőségét, így a Maros Megyei Klinikai Kórházban teljes és célzott diagnózist lehet majd felállítani, és a daganatos betegek személyre szabott kezelést kaphatnak.

A mai rendkívüli tanácsülésen a Maros Megyei Tanács határozatot fogadott el arról is, hogy támogatja a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság egy projektjét. Az igazgatóság napelemek felszerelésére készül pályázatot benyújtani a marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs és Rehabilitációs Központ számára.

A pályázatot a Környezetvédelmi Alaphoz fogják benyújtani, ahol június 17-19. között lehet majd feltölteni a támogatási kérelmeket, illetve addig amíg ki nem merült a program költségvetése.

A projekt értéke 1.511.607 lej áfával együtt. A Maros Megyei Tanács a pályázatból nem finanszírozható költségek fedezetét vállalta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare