Sprijin financiar pentru fermieri: o șansă pentru dezvoltare și sustenabilitate

DEZVOLTARE RURALĂ. Într-un efort de a susține și stimula agricultura și dezvoltarea rurală în România, Executivul a aprobat o hotărâre de Guvern care vizează alocarea unor fonduri considerabile din Fondul de rezervă bugetară către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această măsură are drept scop menținerea sprijinului unitar de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectoarele suin și avicol, precum și pentru sectorul vegetal primar.

Ce înseamnă această hotărâre pentru fermieri?

Aproximativ 157.000 de fermieri vor beneficia de sprijin financiar în urma acestei hotărâri, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta și îmbunătăți activitățile agricole.
Fondurile alocate vor asigura implementarea eficientă a Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 și a Programului Sectorial (PS) 2023-2027, finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).
Sectoarele agricole cele mai grav afectate, cum ar fi creșterea suinelor și păsărilor, vor primi ajutoare de stat sub formă de subvenții în valoare de 100 euro pe hectar sau pe unitatea de valoare standard.

Motivația majorării bugetului
Numărul cererilor de sprijin financiar depuse a depășit estimările inițiale, ceea ce a necesitat o majorare a fondurilor alocate pentru a acoperi necesitățile fermierilor.
Pentru a asigura implementarea eficientă a PNDR 2014-2020 și a PS 2023-2027, este necesară suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Suplimentarea bugetară este esențială pentru încheierea contractelor de finanțare și efectuarea plăților către beneficiarii măsurilor de investiții gestionate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Finalitatea și impactul asupra sectorului agricol
Această măsură va contribui la susținerea și dezvoltarea agriculturii românești, oferind fermierilor resursele necesare pentru a-și optimiza și moderniza activitățile.
Prin investiții în dezvoltarea rurală și susținerea sectorului agricol, se creează premisele pentru o creștere economică durabilă și echilibrată în întreaga țară.
Alocarea acestor fonduri reprezintă un pas important în direcția promovării unei agriculturi competitive, moderne și sustenabile, care să contribuie la bunăstarea fermierilor și la securitatea alimentară a țării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare