Stabilitate și protecție pentru consumatori: măsuri implementate de Guvernul Ciolacu

MĂSURI SOCIALE. Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu continuă să implementeze măsuri menite să asigure stabilitatea și protecția consumatorilor în fața fluctuațiilor pieței și a unor practici financiare discutabile. Recent, au fost anunțate prelungirea schemelor de plafonare și compensare pentru gaze naturale și energie electrică, precum și extinderea aceleiași politici pentru tarifele de asigurare RCA. În plus, s-au adoptat și măsuri pentru limitarea dobânzilor exorbitante la creditele acordate de instituțiile financiare nebancare (IFN-uri).

Plafonare și compensare pentru gaze și energie electrică

Potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Ciolacu, schema de plafonare și compensare pentru gaze și energie electrică va continua pentru încă un an. Această decizie vine ca răspuns la tendința de scădere a prețurilor la nivel european și național. Plafonarea tarifelor la gaze și energie electrică are drept scop protejarea consumatorilor finali, iar modificările recente vor intra în vigoare începând cu 1 aprilie 2025. De asemenea, este important de menționat că România se clasează printre primele cinci țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește accesibilitatea gazelor și a energiei electrice, conform datelor Comisiei Europene.

Extinderea plafonării tarifelor RCA

Guvernul Ciolacu a decis, de asemenea, să prelungească plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie, pentru a contracara creșterea excesivă a prețurilor pe această piață. Această măsură este menită să ofere stabilitate și accesibilitate asigurărilor auto pentru toți conducătorii auto din România. În plus, în Parlament se lucrează la o nouă lege a RCA care ar putea aduce modificări semnificative și vizează, de asemenea, reglementarea pieței asigurărilor.

Limitarea dobânzilor la creditele IFN-urilor

O altă inițiativă importantă este plafonarea dobânzilor la creditele acordate de IFN-uri, care au fost adesea considerate excesive și nesustenabile pentru consumatori. Guvernul Ciolacu a adoptat o lege care impune un plafon pentru dobânzile percepute de aceste instituții financiare, protejând astfel consumatorii împotriva unor practici abuzive. Astfel, clienții nu vor plăti dobânzi care depășesc limitele stabilite de lege, iar agențiile de recuperare nu vor putea solicita sume care să depășească valoarea creanței.

Aceste măsuri reflectă angajamentul Guvernului Ciolacu de a asigura stabilitatea și protecția consumatorilor în fața unor practici financiare potențial dăunătoare și de a promova o piață mai echitabilă și mai transparentă pentru toți cetățenii României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare