Stabilizarea pieței RCA: creșteri moderate și scăderi surprinzătoare în ultimul raport al tarifelor de referință

AUTO. Ultima serie de calcule privind tarifele de referință la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), valabilă pentru o perioadă de cinci ani până la încheierea anului precedent, indică o stabilizare semnificativă a pieței. Această tendință sugerează că prețurile reale de vânzare se vor menține relativ constante. Conform calculelor efectuate de Economica, bazate pe cel mai recent Raport privind determinarea tarifelor de referință pentru RCA, tarifele au înregistrat o creștere marginală, cu o medie sub 2%.

Pentru persoanele fizice, creșterea a fost de doar 3,5%, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de seria anterioară de date și indică o tendință de stabilizare. În cazul persoanelor juridice, creșterea a fost de numai 1,5%, iar în cazul autovehiculelor destinate transportului de bunuri, indiferent de înregistrarea acestora pe persoană fizică sau juridică, tariful a rămas practic neschimbat, într-o perioadă în care inflația a atins cote record.

De asemenea, în ceea ce privește automobilele cu capacitate cilindrică mare și automobilele electrice, se remarcă chiar scăderi ale tarifelor față de perioada anterioară. Această evoluție indică o situație mai “liniștită” în comparație cu exercițiile precedente, sugerând că nu există motive serioase de îngrijorare în ceea ce privește o posibilă explozie a prețurilor în viitorul apropiat.

Este important de menționat că, cel puțin până la sfârșitul anului curent, prețurile maxime de vânzare sunt stabilite printr-un act normativ la nivelul din 28 februarie 2023. Cu toate acestea, este necesar să reținem că, după liberalizarea totală a pieței de către Autorități, conform cerințelor Comisiei Europene, companiile de asigurări au libertatea de a-și calcula prețurile conform propriilor criterii, fără a fi restricționate de criteriile tarifului de referință (cum ar fi vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a vehiculului).

Deși tariful de referință are acum doar o valoare informativă, oferind indicii bine documentate privind tendințele, el rămâne definit la articolul 2, punctul 24 din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, cu modificările și completările ulterioare. Acesta este descris ca “prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA”. Tarifele de referință nu sunt obligatorii, ci sunt calculate semestrial de o companie independentă în funcție de diverse criterii, precum categoriile de vehicule, tipul asiguratului, vârsta asiguratului în cazul persoanelor fizice și caracteristicile tehnice ale vehiculelor.

Este important de menționat că Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) are doar obligația legală de a publica tarifele de referință, iar libertatea extinsă a firmelor de asigurare în ceea ce privește calculul prețurilor indică o piață mai dinamică și adaptabilă la schimbările din mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare