Steaua T Coronae Borealis se va vedea ca o nova în 2024

ASTRONOMIE. Cerul nocturn va fi martorul unui eveniment rar și spectaculos în următoarele luni, deoarece astronomii anticipează că steaua T Coronae Borealis (T CrB) va deveni o novă între februarie și septembrie 2024. Această stea, situată în constelația Coronae Borealis, va atrage privirile observatorilor de stele, iar aplicații precum Sky Map vor facilita identificarea ei pe cer.

T CrB, situată la aproximativ 3000 de ani-lumină distanță, este una dintre puținele nove care devin vizibile cu ochiul liber pentru noi. De obicei, această stea este detectată numai cu ajutorul telescopului, dar explozia sa va face ca luminozitatea sa să crească semnificativ, devenind la fel de strălucitoare ca și Steaua Nordului, Polaris, una dintre cele mai luminoase stele de pe cerul emisferei nordice.

Contrar supernovelor care sunt explozii totale de stele, novaele sunt fenomene mai blânde care apar la stelele de tip white dwarf, cunoscute și sub numele de pitice albe. Aceste stele, extrem de dense, sunt compuse din materie reziduală și nu mai efectuează fuziune nucleară pentru a genera căldură și lumină. În schimb, ele emit lumină slabă din cauza materiei încă incandescente. Explodând în condiții speciale, precum orbitarea unei stele gigant mai mari, novaele se manifestă prin aprinderea atmosferei de hidrogen înconjurătoare, care provoacă o explozie violentă, dar temporară.

Stea T CrB a mai devenit o novă în 1946, iar acum, astronomii așteaptă cu interes reînnoirea acestui spectacol astronomic în următoarele luni. Observațiile lor sugerează că această explozie ar putea avea loc între aprilie și septembrie 2024, aducând cu ea o lumină fascinantă și un subiect de studiu pentru comunitatea astronomică.

În timp ce ne pregătim să observăm acest fenomen astronomic rar, aplicații precum Sky Map vor fi instrumente utile pentru identificarea constelațiilor și a stelelor pe cer. Aceste aplicații moderne de astronomie, cum ar fi Sky Map, continuă să ofere utilizatorilor posibilitatea de a explora universul din confortul propriilor lor dispozitive, îndrumându-i în descoperirea minunilor cosmice deasupra noastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare