Știați că Insula Sacalin, o bijuterie naturală a Deltei Dunării, găzduiește 229 de specii de păsări și cele mai mari colonii de pelicani creți și chire de mare?

NATURĂ. Insula Sacalin, nou formată în Marea Neagră, este situată în apropierea coastei românești, în dreptul brațului Sfântu Gheorghe al Deltei Dunării. Inițial formată din două insule mai mici, Sacalinu Mare și Sacalinu Mic, acestea s-au unit în timp prin înnisipare, rezultând într-o singură insulă impresionantă. Complexul Sacalin-Zătoane, care se întinde pe 21.410 hectare, este o arie de protecție specială în cadrul Rezervației Biosferei Delta Dunării, având o importanță deosebită pentru cuibăritul a 14 specii de păsări, printre care lebedele și păsările limicole. De asemenea, insula adăpostește cea mai mare colonie de chire de mare din rezervație și servește ca loc de premigrație și migrație pentru aproximativ 100 de specii de păsări.

Prima menționare a insulei Sacalin datează din anul 1771, într-o hartă rusească întocmită în timpul confruntărilor cu Imperiul Otoman pentru controlul gurilor de vărsare a Dunării. În 1856, sub egida Comisiunii Europene a Dunării, căpitanul Thomas Spratt a realizat o nouă hartă, în care insula apărea cu două nuclee submerse. Cercetătorii români au efectuat noi măsurători în 1924, constatând că lungimea insulei a ajuns la 10 kilometri.

În 2015, lungimea insulei a crescut la 19 kilometri. Guvernul României a declarat zona rezervație a biosferei în 1938, interzicând popularea și accesul turiștilor pe insulă.

Insula Sacalin găzduiește o mare varietate de păsări, mamifere și reptile. Aici se regăsesc cele mai mari colonii de chire de mare și pelicani creți, insula fiind un important loc de cuibărit, hrănire și iernare pentru aceste specii. Au fost recenzate 229 de specii de păsări pe insulă. În apele din jurul insulei trăiesc pești rari, cum ar fi sturionii, și plante rare, precum varza de mare și canarul bălții.

Delta Dunării continuă să avanseze în mare, cu două zone semnificative de creștere. Una dintre acestea pornește de la Sfântu Gheorghe spre Insula Sacalin și se estimează că, în aproximativ zece ani, se va închide, formând un nou lac. Cealaltă zonă de avansare se află la nord de Sulina. Insula Sacalin rămâne o bijuterie naturală a României, un loc unde natura se manifestă în toată splendoarea sa, protejat de influențele umane și destinat conservării biodiversității.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare