Studiu Revolut: Nivelul cheltuielilor cu educația în România

ECONOMII. Un studiu realizat de Revolut în România anul trecut a scos la iveală date interesante cu privire la costurile asociate începutului de an universitar și școlar. Datele, colectate pe baza informațiilor agregate și anonimizate, oferă o perspectivă asupra cheltuielilor pe care familiile și studenții le au în această perioadă crucială.

Conform studiului, o familie obișnuită a cheltuit aproximativ 1.850 de lei pentru începutul anului universitar în luna septembrie 2022, excluzând costurile de întreținere precum chirie și utilități. În același timp, costurile pentru un copil înscris în școala primară sau gimnazială s-au ridicat la aproximativ 1.600 de lei, incluzând afterschool sau alte servicii educaționale plătite.

Analizând aceste date în contextul inflației din luna iulie, Revolut a estimat că o familie medie din România, formată din doi părinți angajați și doi copii (un adolescent la liceu și un student), ar trebui să economisească cel puțin 375 lei pe lună timp de 13 luni pentru a face față cheltuielilor asociate începutului de an școlar și universitar în 2023.

Studiul Revolut a intervievat peste 13.000 de respondenți din 13 țări, inclusiv 1.000 de români, pentru a obține perspective asupra costurilor educației și modalităților de finanțare a studiilor. Rezultatele au evidențiat că 6 din 10 români consideră că cheltuielile pentru educație sunt semnificative în țară. Aproximativ 43% au menționat că taxele de școlarizare sunt prea mari, în timp ce 16% au considerat că școlile private sunt mai costisitoare, dar și mai calitative decât cele publice.

În privința modurilor de finanțare a studiilor, 64% dintre respondenți cred că tinerii ar trebui să contribuie financiar la educația lor. Economii personale (26%), monitorizarea strictă a cheltuielilor (24%) și creditele pentru studii (13%) sunt cele mai menționate modalități de a acoperi costurile educației. De asemenea, sponsorizările și bursele au fost luate în considerare, însă într-o măsură mai mică (11%).

Generațiile mai tinere, adică studenții și părinții cu vârsta între 45 și 54 de ani, au o percepție negativă asupra costurilor educației. Aproape 66% dintre aceștia consideră că aceste cheltuieli sunt mari, comparativ cu media națională de 59%. Cu toate acestea, generațiile mai mature consideră că educația de calitate trebuie să vină la un cost mai ridicat (20% dintre respondenții peste 55 de ani).

Pentru a se pregăti în vederea acestor cheltuieli semnificative, consumatorii pot alege să economisească în avans, mai ales că perioada de vară este adesea folosită pentru concedii. Revolut oferă clienților săi opțiunea de a economisi prin intermediul “Seifurilor”, unde pot aloca fonduri în peste 30 de monede diferite. În perioada mai-octombrie 2022, peste 103.000 de astfel de “Seifuri” au fost deschise, cu obiective variate, inclusiv economii pentru educație.

Prin aceste constatări, studiul realizat de Revolut subliniază importanța economisirii în vederea acoperirii costurilor asociate educației și oferă informații utile pentru familiile și studenții din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare