SURSE – Singurul aparat de radioterapie din Mureș, defect, va fi reparat în… două luni

1
357

DEFECȚIUNE. Surse msnews precizează că defecțiunea semnalată la camera de ionizare a singurului aparat de radioterapie funcțional până în această lună din județul Mureș, cel de la Spitalul Clinic Județean Mureș, va putea fi reparată în aproximativ două luni, această estimare ducând la decizia conducerii unității sanitare de a trimite, obligatoriu (o obligație abuzivă, conform Codului Muncii), în concedii de odihnă complete personalul medical implicat în operarea acestui aparat. Cele două luni, sau chiar mai mult, de pauză a aparatului de radioterapie, se cuantifică financiar cu o pierdere de peste 150.000 de euro.

 

În 21 iunie 2019, a fost oprită activitatea serviciilor de radioterapie din cadrul Clinicii de oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș, manageriat de dr. Ovidiu Gârbovan, din cauza unor defecțiuni. Aparatul, singurul de acest tip din județ, are o vechime de 18 ani, fiind achiziționat la începutul mileniului.

 

Spitalul a demerat procedurile pentru reparația aparatului și a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că defecțiunile ar putea fi remediate într-o săptămână, piesele care trebuie înlocuite urmând să fie importate din SUA și UE. Nu au fost. Conform deciziei conducerii Clinicii, nici nu vor fi în următoarele două luni. Pacienţii cu probleme oncologice vor fi redirecţionaţi spre alte unităţi spitaliceşti.

 

Ultima defecțiune a aparatului a fost în noiembrie 2018, ciclicitatea cu care se defectează fiind deja îngrijorătoare. În ultimii patru ani, în reparațiile acestui aparat de radioterapie s-au investit 800.000 de lei, conform declarației oficiale a fostului manager al Spitalului Clinic Județean Mureș, dr. Dan Sâmpălean. Oficialii județului și conducerea medicală a Spitalului Clinic Judeţean Mureş au precizat că edificarea unui nou buncăr care va adăposti noul laborator de radioterapie (plătită din bugetul Ministerului Sănătății) se va finaliza în acest an.

 

Andrada VLASATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ