Suspans pe Autostrada Transilvania: 55 de kilometri în așteptare din cauza a două contestații

TRANSPORT. Întârzierea semnării contractelor pentru Autostrada Transilvania (A3) între Cluj-Napoca și vama Borș II creează o situație complicată pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere în România. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se confruntă cu dificultăți în încheierea contractelor pentru trei loturi cu o lungime totală de 96 de kilometri.

Din această lungime totală, 55 de kilometri sunt blocați în două contestații:una la Curtea de Apel, cealaltă la CNSC. Această problemă afectează în mod semnificativ progresul proiectului Autostrada Transilvania.

Lotul Chiribiș – Biharia, cu o lungime de 28,55 de kilometri, și lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș, cu o lungime de 26,35 kilometri, sunt cele două secțiuni care sunt în prezent blocate din cauza contestațiilor. Lotul Chiribiș – Biharia a fost inițial câștigat de asocierea de constructori români Precon – Citadina. Cu toate acestea, constructorul Strabag a depus contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), unde a pierdut pe fond. Ulterior, Strabag a contestat decizia în instanță, iar Curtea de Apel București a stabilit termenul pentru judecarea contestației: 18 octombrie.

Licitația pentru lotul Chiribiș – Biharia, în valoare de 877 de milioane de lei, a fost lansată în august 2022, după ce CNAIR a reziliat contractul cu Selina în mai. După reziliere, Selina a depus o contestație la CNSC și a atacat decizia în instanță. Mai mult, au apărut informații conform cărora Precon ar fi controlată de Beniamin Rus, patronul Selina, conform presei din Bihor.

Lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș, cu o lungime de 26 de kilometri, include un viaduct de 1,7 kilometri de la Suplacu de Barcău, aproape finalizat de Bechtel. După ce contractul cu Bechtel a fost reziliat fără licitație, CNAIR a organizat trei licitații anulate: Corsan în 2016, Construcții Sibiu în 2019 și Erbașu în 2023, care câștigase licitația în 2021.

Valoarea contractului pentru lotul Suplacu de Barcău – Chiribiș este de 884,123 de milioane de lei (fără TVA). Constructorul va avea la dispoziție 24 de luni, dintre care 6 luni pentru perioada de proiectare și 18 luni pentru executarea lucrărilor.

Cel mai dificil lot de pe Autostrada Transilvania, lotul Nușfalău – Poarta Sălajului, cu o lungime de 41 de kilometri, a atras 7 oferte. Printre ofertanți se numără companii din România, Italia și Turcia. CNAIR încă nu a anunțat câștigătorul licitației pentru acest lot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare