Svájci diákok különleges tapasztalata Biharszentandráson

ISKOLA MÁSKÉNT. A svájci Le Rosey iskola néhány diákja szokatlan programot választott az Iskola Másként hétre: részt vettek hátrányos helyzetű személyek számára épülő házak építési munkálataiban Biharszentandráson.

A Le Rosey intézményben létezik egy tantárgy, a Közösség szolgálata, amely arra tanítja a diákokat, hogyan lehetnek hasznosak a társadalom számára. Néhányan ennek hatására döntöttek úgy, hogy egy hetet Biharszentandráson töltenek, segítve két ház felépítésében.

A diákok közül sokan még sosem fogtak kalapácsot vagy fűrészt kezükben. Timur, az egyik résztvevő, elmondta, hogy először próbálkozott szögbeveréssel, és most már sokkal ügyesebb benne: “Először körülbelül 20 ütésre volt szükség, most már csak háromra.”

A 16 éves Timur tíz osztálytársával közösen vett részt az építkezésen, köztük egy románul értő diáklány is. Aurora, aki anyai ágon moldáv, apai ágon olasz származású, gyermekkorát Olaszországban töltötte, de a kiváló oktatási lehetőségek miatt Svájcban folytatta középiskolai tanulmányait. Amikor értesült a romániai önkéntesprogram lehetőségéről, örömmel jelentkezett.

Az egyik házba egy testvérpár fog költözni, akik nevelőszülőkkel nőttek fel, de mivel betöltötték 18. életévüket, saját otthonra van szükségük. Az Otthon, édes otthon egyesület (Asociația Casă Dragă Casă) által épített másik lakásba pedig egy hátrányos helyzetben élő család költözik majd.

Az 55 négyzetméteres, két hálószobával, konyhával, nappalival és előszobával rendelkező ház ára körülbelül 25 ezer euró. Ezt az összeget a kedvezményezettek 15-20 év alatt kamatmentes részletekben fizetik ki, amely fedezi az építőanyagok költségeit. Az egyesület munkája ingyenes.

Ez az önkéntes program nemcsak a diákok számára jelentett értékes tapasztalatot, hanem hozzájárult a helyi közösség támogatásához is, segítve a rászorulókat egy jobb élet reményében.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare