Tăierea nucilor din propria curte, reglementată prin lege în România

REGLEMENTARE. În România, tăierea nucilor din propria curte este reglementată strict de lege, chiar dacă acești copaci se află pe proprietatea personală. Nucii sunt protejați prin lege, începând cu anul 1954, și pot fi tăiați doar cu o autorizație specială. Tăierea nucilor fără autorizație poate atrage amenzi de până la 10.000 de lei.

Cei care doresc să taie nuci de pe terenul pe care îl dețin, fie că sunt persoane fizice sau juridice, trebuie să depună o cerere cu o lună înainte de data planificată pentru tăiere. Cererea va fi analizată de specialiștii Direcțiilor pentru Agricultură Județene, care vor decide dacă pomul poate sau nu să fie tăiat. Autorizația este acordată sub anumite condiții.

Pentru a obține o autorizație de tăiere a nucilor, aceștia trebuie să se încadreze în una dintre următoarele situații:

1. Sunt bătrâni și au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană.
2. Sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau local.
3. Sunt amplasați pe aliniamentele drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere.

Aceste reguli sunt stipulate în Legea pomicolă nr. 348/2003. În plus, pentru tăierea nucilor din categoriile de cultivare extensiv, intensiv și superintensiv este, de asemenea, necesară obținerea unei autorizații. Tăierea acestor pomi fără autorizație este sancționată cu amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Tăierea nucilor în România este reglementată astfel pentru a proteja și conserva această specie de copaci. Aceste restricții au fost introduse pentru prima dată în 1954, permițând tăierea nucilor doar în anumite circumstanțe, cum ar fi când aceștia sunt uscați complet, se află pe terenuri care urmează să fie acoperite cu construcții autorizate, sau au două treimi din coroană uscată și nu au produs rod în ultimii 5 ani consecutiv.

Aceste reguli sunt menite să contribuie la conservarea nucilor, care pot trăi între 200 și 400 de ani în condiții favorabile. Durata medie de viață a nucilor în România este de 100-150 de ani. Totodată, și castanii comestibili sunt protejați prin lege și necesită obținerea unei autorizații pentru tăierea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare