Târgmureșeanul Filip Ugran este primul pilot român din istorie care va lua startul în Campionatul Mondial de Anduranță – FIA WEC

SPORT. România va avea pentru prima dată un pilot care va participa la Campionatul Mondial de Anduranță FIA WEC, acesta fiind târgumureșeanul Filip Ugran!

La această cursa de 24h de la Le Mans, a mai participat un singur român – Prințul Nicolae, în 1935.
„Pentru prima dată în istorie, România va avea un pilot în Campionatul Mondial de Anduranță FIA WEC prin Filip Ugran! La cursa de 24 de ore de la Le Mans ultima dată am avut reprezentat în 1935, dar de figurație, neavând până acum o șansă serioasă în lupta pentru pozițiile fruntașe. Anul acesta lucrurile se vor schimba, fiindcă Prema, echipa cu care va concura Filip este una de top, care se poate bate la victorie în toate campionatele în care concurează.
Mă bucur că în sfârșit cineva cu susținerea necesară a pivotat la timp de la mirajul monoposturilor și al Formulei unu spre o șansă reală de a deveni primul pilot profesionist Român. Și prin profesionist ma refer la a fi plătit doar să concureze, formându-și o carieră. Cum? Ei bine uzinele au început deja să ia cu asalt anduranța – prin Ferrari, Porsche, Cadillac, BMW, Vanwall, Lamborghini și mulți alți producători care vor avea implicit nevoie de piloți”, a comentat pilotul constănțean Alex Cascatău.

Pilotul român în vârstă de 20 de ani, născut la Târgu Mureș, Filip-Ioan Ugran va lua startul Campionatul Mondial de Anduranță (FIA WEC) 2023 și va concura și în celebra Cursă de 24h de la Le Mans din acest an, alături de echipa Prema Racing. Va avea la dispoziție un monopost ORECA 07 de categoria LMP2, alături de coechipierii săi Bent Viscaal și Juan Manuel Correa.

Publicația Autosport.com a prezentat cele două echipaje pe care italienii de la Prema le vor angaja în acest sezon al FIA WEC care va începe în luna martie, în Statele Unite. Astfel, formația care se află în cercul de influență Ferrari, fiind o adevărată pepinieră de talente ce fac parte din Academia constructorului italian, a pregătit un mix de piloți experimentați, dar și debutanți, încercând să bifeze toate căsuțele posibile. Cele două mașini ORECA 07 vor concura la categoria LMP2 care este monopolizată de acest model al constructorului francez care, în trecut, a construit și Dacii de raliu.

Echipajul cu numărul 9 de concurs va fi format din Bent Viscaal, câștigător de cursă în Formula 3, Filip Ugran și Juan Manuel Correa, fost pilot de dezvoltare al Alfa Romeo în Formula 1.

Cel din urmă a revenit în competiții anul trecut după o lungă perioadă de convalescență. Ugran este cel mai tânăr din această tripletă, americanul Correa și olandezul Viscaal având, ambii, 23 de ani.
Crescut în italia, Filip a concurat în trecut în Formula 4, Formula 3, și Euroformula Open. El și-a trecut în cont victorii în camipnatul spaniol de Formula 4, dar și cel italian.

Anul trecut, Ugran a făcut trecerea către prototipuri, o mișcare des întâlnită din partea tinerilor piloți care realizează că nu mai pot continua în drumul către Formula 1 din diferite motive. Românul a bifat două participări în Seria Europeană Le Mans (European Le Mans Series – LMP2) cu un prototip ORECA 07 identic cu cel pe care-l va pilota în toate cele șapte cursele din FIA WEC în acest an. Cu un loc 8 la debut, la Spa-Francorchamps, respectiv un loc 5 pe circuitul Algarve-Portimao, Ugran i-a convins pe cei de la Prema care-i oferă o șansă să se afirme în cadrul echipei care a terminat pe doi la Le Mans anul trecut, la clasa LMP2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare