Tarifele pentru bone în România: plata lunară versus plata pe oră

BONE. În ultima perioadă, tot mai mulți români recurg la serviciile unor bone, chiar dacă doar câteva dintre acestea sunt angajate oficial în această calitate.

Românii s-au adaptat cerințelor vieții moderne, adoptând și posibilitatea de a apela la serviciile unei bone, o practică preluată din Occident. Deși numărul persoanelor angajate oficial ca bone este redus, cererea pentru aceste servicii a crescut semnificativ. Există chiar situații în care bonele sunt plătite la negru, mai ales pentru orele de lucru sporadice.

Costul unei bone pe oră poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv experiența și numărul de copii pe care trebuie să îi supravegheze. În general, tarifele încep de la cel puțin 20 de lei pe oră.

În România, au apărut numeroase site-uri care oferă servicii de babysitting, de la platforme de joburi generale până la site-uri specializate, unde pot fi găsite detalii despre bonele disponibile și comparate tarifele acestora.

Salariul lunar al unei bone poate varia în funcție de oraș și de experiență. În general, acesta poate fi cuprins între 3.650 și 5.000 de lei, însă în unele cazuri poate depăși aceste sume, în funcție de obligațiile suplimentare.

Bonele cu experiență pot câștiga și mai mult, ajungând până la 5.000 de lei pe lună sau chiar mai mult, în mână. Pe de altă parte, bonele mai puțin experimentate sunt căutate pentru servicii pe oră sau part-time.

Popularitatea bonelelor de origine străină a crescut și în România, în special datorită cheltuielilor mai mici. Totuși, se recomandă apelarea la serviciile acestora prin intermediul companiilor specializate pentru a evita problemele legale.

Companiile specializate în plasarea de bone pe piața muncii percep comisioane care pot ajunge la mii de lei, fie sub formă de procent din salariul lunar al bonei, fie ca un procent din primul salariu pe care îl încasează aceasta.

Exercitarea profesiei de bonă este reglementată de o lege din 2014, însă există anumite detalii care nu sunt clar definite. Mulți părinți continuă să apeleze la bone angajate la negru, deoarece este mai complicat să angajezi o bonă în mod legal, fără să deschizi o firmă sau să angajezi un PFA în numele acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare