Tehnologia de printare 3D în medicină câştigă tot mai mult teren la UMFST

UMFST. Tehnologia de printare 3D în medicină câştigă tot mai mult teren în centrul universitar Târgu Mureş, iar după experimentarea acestei tehnologii în cardiologie şi stomatologie, machetele personalizate 3D au început să îşi găsească utilitatea şi în ortopedie şi traumatologie, fiind realizată astfel prima intervenţie de osteosinteză cu machetă 3D preoperator, la SCJU Târgu Mureş.

Acest proiect de al centrului 3D Printing FAB LAB se încadrează în Strategia de digitalizare a UMFST G.E. Palade Târgu Mureş, care cuprinde 18 centre de învăţământ digital.

“Lucrăm pe zona de materiale pe bază de titan, fiind un material cu o biocompatibilitate excelentă şi putând fi folosit în implanturi. Structurarea suprafeţelor acestuia la nivel nano permite componentelor pe care noi le prelucrăm să se integreze în os cu o rată de succes foarte bună. De asemenea, tot pe zona de cercetare, în ultima vreme am început la Târgu Mureş să lucrăm cu materiale plastice biocompatibile pe care le prelucrăm prin procedeul foarte modern de printare 3 D. Laboratorul se numeşte 3D Printing FAB LAB, este dotat cu echipamente pentru printare 3 D. Împreună cu colegii de la Facultatea de Medicină Dentară am scris un proiect de finanţare. Avem 12 imprimante trei D, şapte dintre ele lucrează cu filament de material plastic, iar cinci dintre ele lucrează prin tehnologie numită stereolitografie, cu răşini plastice, pe care le formează propriu-zis strat cu strat”, a declarat presei coordonatoarea laboratorului, inginer Gabriela Strnad, conferenţiar la Facultatea de Inginerie şi Tehnologie a Informaţiei şi cercetătoare în integrarea în medicină a elementelor nanostructurate prin tehnologii inginereşti, din cadrul Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare