Tehnologia și forța de muncă umană – transformări și provocări în piața construcțiilor din România

TEHNOLOGIE. Piața construcțiilor se confruntă cu o revoluție a tehnologiei și a inteligenței artificiale, deși adoptarea acestora este încă limitată. Attila Puskas, director de cercetare și dezvoltare la Kesz România, subliniază că, în prezent, tehnologia este utilizată în principal pentru administrarea proiectelor, asistând inginerii, proiectanții și constructorii în gestionarea materialelor, timpului și bugetelor. Pe șantiere, însă, dependența de forța de muncă umană rămâne predominantă.

Sam O’Gorman de la McKinsey, într-o analiză BBC, afirmă că un muncitor din anii 1920 nu ar fi foarte surprins de modul în care se desfășoară activitatea pe șantierele actuale. Acest lucru subliniază faptul că, în multe piețe avansate, tehnologia nu a reușit să își facă simțită prezența semnificativă în sectorul construcțiilor. Această situație este și mai evidentă în România, unde tehnologii avansate sunt utilizate foarte rar.

Kesz Construcții, o filială a grupului maghiar Kesz, este unul dintre jucătorii importanți de pe piața locală, cu afaceri semnificative și cu un nou proiect major: Institutul de Cercetare în Inteligență Artificială al Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Deși proiectul are în titlu cuvinte care sugerează tehnologii avansate, pe șantierul demarat lângă UTCN se folosesc utilaje clasice de construcții. Singurele elemente tehnologice vizibile la inaugurare au fost un roboțel pentru prezentarea proiectului și o mașinărie robotică pentru plasarea unei capsule a timpului.

Pentru acest proiect, echipa de construcții va utiliza sistemul BIM 6D (Building Information Modeling 6D), care implică generarea și gestionarea de reprezentări digitale ale caracteristicilor fizice și funcționale ale clădirilor. Acest sistem ajută la gestionarea timpului, bugetului și aspectelor de mediu, fiind esențial pentru certificarea clădirii ca fiind verde.

Puskas subliniază că șantierul va fi deschis pentru studenți și cadre didactice, oferind o oportunitate practică importantă în domeniul construcțiilor. El evidențiază că tinerii au nevoie de experiențe practice pentru a înțelege realitatea șantierelor, dincolo de lumea virtuală.

Referindu-se la piața de construcții din România, Puskas menționează că firma Kesz are activitatea asigurată pe termen scurt, dar evidențiază lipsa dezvoltării în sectorul industrial. De asemenea, el anticipează o mică revoluție în construcții, cu o trecere către prefabricate și robotizare.

Problema deficitului de forță de muncă în construcții este recurentă, dar Puskas afirmă că nu există probleme majore pentru firmele care sunt parteneri corecți. Kesz, cu aproximativ 150 de angajați și în jur de 500 de muncitori pe șantiere, consideră că resursa umană poate fi gestionată eficient prin parteneriate corecte.

Sam O’Gorman de la McKinsey observă că industria construcțiilor este în urmă în ceea ce privește adoptarea digitalizării comparativ cu alte industrii. În 2017, McKinsey Global Institute a concluzionat că industria construcțiilor ar putea îmbunătăți productivitatea semnificativ prin utilizarea tehnologiilor noi, dar progresul a fost mai lent decât s-ar fi sperat.

Tehnologii precum imprimarea 3D și construcția modulară au potențialul de a transforma industria, dar implementarea lor pe scară largă este încă limitată. Totuși, aspecte mai puțin vizibile ale procesului de construcție, cum ar fi identificarea terenurilor și proiectarea digitală, au fost îmbunătățite semnificativ prin utilizarea inteligenței artificiale și a altor tehnologii digitale.

KarolIina Torttila de la Trimble subliniază că aceste îmbunătățiri în culise contribuie semnificativ la eficientizarea procesului de construcție, chiar dacă schimbările nu sunt întotdeauna vizibile la suprafață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare