„TeleEnciclopedia” împlineşte 58 de ani

SĂRBĂTOARE. Cea mai logevivă emisiune a Televiziunii Române îşi serbează astăzi ziua. Civilizaţiile străvechi, ecosistemele, vieţuitoarele, ştiinţa şi artele au fost şi rămân subiectele emisiunii de la TVR pe care le descoperiţi în fiecare sâmbătă, de aproape jumătate de veac.
Din 22 mai 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. O emisiune magică ce încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea.

În anii dominaţi de cenzură, „TeleEnciclopedia” a oferit acelei societăţi o cale de a visa, de a „evada”. Toţi cei care aveau un televizor în casă porneau în călătorii imaginare: luau parte la safari, explorau jungla amazoniană, ori recifele de corali. Înainte de 1990, telespectatorii se „hrăneau” cu informaţiile şi imaginile documentarelor. „Oamenii îşi făceau programul în funcţie de ora ei de difuzare!

În anii ’80, presiunea apei la etajele superioare ale blocurilor era destul de scăzută. Nefericiţii locatari puteau face baie, ori spăla rufe, doar când se transmiteau meciuri, Dallas şi… TeleEnciclopedia!”, spun producătorii emisiunii.

Neuitatul Florian Pittiş, Adela Mărculescu, Irina Petrescu, Sanda Ţăranu, Ruxandra Sireteanu (prima voce feminină a TeleEnciclopediei), Lucia Mureşan, Mihai-Gruia Sandu, Carmen Movileanu, George Oancea, Traian Stănescu, Ion Caramitru sunt câteva nume ce au însoţit imaginile de-a lungul acestor ani cu informaţii şi amănunte pe care telespectatorii le-au „devorat”. Posesorii „vocilor-vedetă” erau opriţi pe stradă de admiratori. Lui Florian Pittiş cineva i-a strigat: „Să trăiţi, domnule Pittiş! V-am văzut vocea la televizor, la TeleEnciclopedia!”.

În toţi aceşti ani, emisiunea Televiziunii Române şi-a schimbat genericul, dar muzica lui a rămas aceeaşi. Melodia care anunţă începutul şi sfârşitul a fost realizată de Nicolae Kirculescu, fiind reorchestrată acum de compozitorul Petru Mărgineanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare