TENTATIVĂ – Conducerea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș a vrut să dubleze, din 2021, prețul biletelor pentru copii și pensionari

PREȚ BILETE ZOO. Ce se mai petrece în oraș în timp de pandemie? Bine, în afară de faptul că se cumpără ornamente de iarnă. Păi, dacă tot s-a metamorfozat starea de urgență în stare de alertă, s-a deschis și Grădina Zoologică. Tot alerta e și subiectul scrierii de față.

 

Conform legii, unele taxe și impozite trebuie stabilite în anul anterior intrării acestora în vigoare. E și cazul taxelor (prețul biletelor de intrare) de la Zoo, care este un serviciu din subordinea Primăriei Târgu Mureș (Administrația Grădinii Zoologice).

 

Care e motivația majorării

 

Conducerea Grădinii Zoologice Târgu Mureș intenționează să modifice prețul biletelor de intrare începând de anul viitor. Motivația constă în “indicele de modificare al ratei inflației”. Titulatură, pompoasă, s-o explicăm simplificat. Practic, conducerea de la Zoo Târgu Mureș susține că există o diferență suficient de semnificativă între impozitele și taxele din anul 2020 și cele previzionate pentru anul 2021.

 

În plus, mai trebuie suplimentat cu ceva bugetul Grădinii Zoologice, „pentru plata serviciilor curente”. Așa că, zice un document intern asumat de directorul Pavel Dumitru, „este necesară reactualizarea taxelor la Serviciul Public Administratia Gradinii Zoologice”. La o analiză superficială, ciudat este că Dumitru vrea să majoreze doar prețul biletelor pentru copii și pensionari. Însă numai la o analiză superficială este ciudată strategia, în fapt aceasta fiind normală pentru nivelul de înțelegere al mecanismelor economice pentru Dumitru, acesta fiind specializat, cel mult, în strategii militare.

 

Vă reamintim că Pavel Dumitru este un fel de jolly joker al administrației locale din Târgu Mureș. Pensionat (trecut în rezervă) la 49 de ani din postura de comandant (inspector șef) al Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, colonel (r) Dumitru s-a infiltrat aproape simultan în funcții de conducere ale firmelor și serviciilor din subordinea Primăriei Târgu Mureș. A fost șef la Piețe (administrator al SC Administrator Imobile și Piețe SRL), director adjunct la Poliția Locală și acum șef la Grădina Zoologică. Un om care se pricepe la orice. Nu și la argumentarea unor decizii economice.

 

Decizia finală, amânată de consilierii locali

 

Conform propunerii de majorare a prețului biletelor de intrare la Grădina Zoologică din Târgu Mureș, biletele pentru copii și pensionari ar urma să se majoreze cu… 100% (de la 5 lei, cât costă acum, la 10 lei, cât vrea Dumitru să fie din 2021). Restul biletelor ar urma să rămână la nivelul anului 2020 (adulți – 20 de lei, elevi și studenți – 10 lei, bilet de familie 45/50 de lei).

 

Propunerea fostului jandarm metamorfozat în șef al Grădinii Zoologice este ca și abonamentele anuale să fie majorate cu 100%, însă, la fel, doar cele pentru copii și pensionari (de la 30 de lei, cât costă acum, la 60 de lei).

 

Documentul a fost avizat favorabil de toate serviciile Primăriei, însă a fost respins de consilierii locali, dar nu definitiv, fiind doar amânat, pentru că ceea ce au decis aleșii locali în comisiile de specialitate nu s-a regăsit în proiectul care li s-a supus votului (practic, li s-a făcut o nouă șușă, fiindu-le prezentat la vot tot proiectul lui Dumitru, cel cu majorările biletelor pentru copii și pensionari, nu proiectul în forma modificată de ei, ca factor decident).

 

O eventuală respingere (consilierii târgumureșeni au cerut ca prețurile biletelor să nu se majoreze deloc, să rămână și în 2021 la valoarea din acest an) va avea loc la proxima ședință a forului deliberativ al urbei.

 

La final, o subliniere: în ultimii 2 ani, exclusiv din vânzarea biletelor de intrare, Grădina Zoologică a raportat venituri totale de aproape 6 milioane de lei (exact: 5.905.865 lei), bani obținuți de la peste 500.000 de vizitatori.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare