Terapia de la GSK, aproape de autorizare în UE pentru tratamentul cancerului de măduvă osoasă
SĂNĂTATE. Grupul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK) a anunțat luni că un Comitet al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a recomandat acordarea autorizației pentru terapia sa orală destinată tratamentului mielofibrozei, o formă rară de cancer a sângelui care afectează măduva osoasă. Această veste aduce o perspectivă nouă și promițătoare pentru pacienții cu această afecțiune în Uniunea Europeană.
Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a emis o recomandare favorabilă pentru autorizarea pe piață a medicamentului Omjjara (momelotinib), dezvoltat de GSK. Acesta se adresează pacienților adulți cu mielofibroză primară, mielofibroză post-policitemie vera sau mielofibroză post-trombocitemie esențială, care suferă de anemie moderată până la severă și nu au primit inhibitori de Janus Kinază (JAK) sau au fost tratați anterior cu ruxolitinib.
Medicamentul va fi disponibil sub formă de comprimate filmate în variante de 100 mg, 150 mg și 200 mg, având ca substanță activă momelotinib, un inhibitor antineoplazic de protein kinază. Mecanismul său de acțiune constă în inhibarea selectivă a kinazelor asociate cu Janus (JAK), implicate în semnalizarea unor citokine și factori de creștere esențiali pentru hematopoieză și funcția imunitară.
Conform opiniei exprimate de CHMP, medicamentul aduce beneficii semnificative, inclusiv o reducere cu cel puțin 50% a simptomelor legate de boală și o diminuare cu cel puțin 35% a volumului splinei în rândul populației țintă.
Principalele reacții adverse anticipate includ diareea, trombocitopenia și greața. Cu toate acestea, avantajele terapiei sunt considerate a depăși riscurile asociate cu aceste efecte secundare.
Ultima etapă în procesul de autorizare revine acum Comisiei Europene, care, de obicei, urmează recomandarea experților din cadrul EMA. Această decizie are potențialul de a aduce o nouă și eficientă opțiune de tratament pentru pacienții cu mielofibroză în Uniunea Europeană.