TERENURI GRATIS – Pentru că sunt doar vreo 60 de biserici în Târgu Mureș, se construiesc încă trei, pe terenuri ale orașului

0
997

ÎN NUMELE DOMNULUI. În Târgu Mureș sunt către 60 de biserici și așezăminte ale cultelor religioase (ortodox, romano-catolic, greco-catolic, reformat, evanghelic-lutheran, unitarian, baptist, adventist de ziua a șaptea, penticostal, mozaic). Nu sunt suficiente, așa că în perioada următoare se mai construiesc trei biserici în municipiul reședință de județ: una greco-catolică, una reformată și una ortodoxă.

 

Biserica greco-catolică se va edifica în Piaţa David Ferenc din cartierul Dâmbu Pietros. Ca să fie bine, însă, Parohia Greco-Catolică Târgu Mureş ar avea nevoie de 1.500 de metri pătrați și, dacă legea permite (și permite), vrea să primească gratis această suprafață de teren din partea orașului (și-l va primi).

 

Biserica reformată se va edifica pe strada Prieteniei din cartierul Tudor Vladimirescu, în zona unde există o fostă centrală termică. Și Parohia Reformată a solicitat să primească cu titlu gratuit această suprafață de teren de 600 de metri pătrați (cu tot cu fosta centrală termică), în vederea edificării lăcașului de cult religios.

 

În fine, biserica ortodoxă se va edifica în cartierul Rovinari, Parohia orotodoxă solicitând în acest sens 500 de metri pătrați, teren aflat în proprietatea orașului. Sigur, cu titlu gratuit, pe o perioadă de 49 de ani cu posibilitatea de prelungire, în baza unui contract de comodat.

 

Legea în baza căreia autoritățile locale oferă terenuri gratis bisericilor este Codul Civil, care legalizează acțiunea “în favoarea instituţiilor de utilitate publică”, iar interpretarea juriștilor respectivelor administrații publice este că parohiile sunt persoane juridice de drept privat de utilitate publică şi, astfel, sunt îndreptăţite să ceară exercitarea dreptului de folosinţă cu titlu gratuit a unor terenuri din proprietatea publică. Doamne ajută și să fie primit!

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ