TERMEN – În prima parte anului viitor se licitează execuţia Centrului de Arşi din Târgu Mureș

PROIECT – TÂRGU MUREȘ. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Dragoş Garofil a anunţat că luna viitoare se va emite o hotărâre de Guvern în privința realizării proiectului care prevede construirea unui centru de arși în municipiul Târgu Mureș (“mai sunt de parcurs câțiva pași procedurali”), iar în prima parte a anului viitor va fi lansată licitația de execuție.

 

Valoarea investiţiei de la Târgu Mureș este de 61,52 milioane de euro, iar durata de finalizare este de 3 ani de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Noul Centru de Arși va fi construit în apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, fiind unit printr-o pasarelă de clădirea unității spitalicești. Noul centru medical va avea o secție de mari arși, bloc operator cu 25 de săli de operație, secție de anestezie terapie intensivă cu 25 de paturi, unitate de transfuzii sanguine și stație de sterilizare.

 

România are un proiect care prevede construirea a trei centre de mari arși, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti (la Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”), finanţat printr-un împrumut de peste 200 de milioane de euro de la Banca Mondială (care a fost extins și în acest moment acoperă în totalitate investiția).

 

Acum, în România există 23 de paturi de mari arşi funcţionale şi încă 10 destinate pacienţilor pediatrici, dar pentru a acoperi nevoia la nivel naţional sunt necesare aproximativ 60.

 

Finalizarea execuției celor trei centre de mari arși este programată pentru anul 2024, iar oficialul Ministerului Sănătății a menționat că aceste trei centre de mari arşi sunt, practic, nişte spitale: cu secţii ATI, săli de operaţie, Unitate de Primiri Urgenţe.

 

Necesitatea construirii unor centre de mari arși în România (inițial au fost 5: două în București și câte unul în Târgu Mureș, Iași și Timișoara) a intrat oficial pe agenda guvernamentală înaintea accidentului din clubul Colectiv din București, respectiv în anul 2014, când a fost emisă în acest sens o Hotărâre de Guvern. După aceea, însă, prea puține lucruri concrete s-au făcut până în 2017, când proiectul a fost reluat și au început să se facă pași concreți privind finanțarea, proiectarea, obținerea documentelor/avizelor etc.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare