Theodora Benedek – omul de milioane al Târgu Mureșului

INVESTIȚII. Finanțările europene sunt un puternic stimulent pentru mediul de afaceri, asigurând un aport de capital extrem de util pentru dezvoltarea companiei și pentru diversificarea producției și serviciilor oferite.
Un bun exemplu este platforma CARDIOIMAGE, o platformă de imagistică avansată în bolile cardiovasculare, realizată de centrul medical CARDIOMED printr-un proiect de cercetare finanțat de Uniunea Europeană și de Guvernul României, prin Ministerul Fondurilor Europene. Investiția de 4 milioane de euro a făcut posibilă o astfel de realizare, proiectul fiind coordonat de doamna doctor Theodora Benedek, făcând ca această realizare să urce pe primul loc în competiția de infrastructuri private de cercetare. CARDIOIMGE este o platforma unică în România, constând într-un echipament de Computer Tomografie multislice cu 128 slice-uri, un echipament de Rezonanță Magnetică Cardiacă de 1,5 T și un supercomputer.
În Centrul Cardiomed îşi desfăşoară activitatea cadre didactice universitare (profesori universitari, şefi de lucrări, asistenţi universitari) care asigură renumele internaţional şi backgroundul ştiinţific necesar pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor de cercetare de vârf. În urma dezvoltării unei colaborări strânse cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, acest centru serveşteşi ca platformă universitară pentru cercetare şi pentru pregătirea de studenţi, tineri specialişti, doctoranzi, rezidenţi care au acces la infrastructura de cercetare superioară de la nivelul acestui centru.
Exploatarea platformei s-a făcut prin derularea de cercetări în domeniul bolilor cardiovasculare, care au dus la elaborarea unor noi produse pe piața serviciilor medicale imagistice din domeniul cardiovascular. Acestea sunt bazate pe achizițiile imagistice realizate cu ajutorul aparaturii achiziționate prin proiect, la care se adaugă date privind istoricul pacienților, iar prin integrarea tuturor acestor informații se pot genera sisteme complexe de calcul al riscului cardiovascular la fiecare pacient.
De exemplu, Computer Tomografia Multislice oferă informații referitoare la circulația coronariană, prezența și severitatea plăcilor ateromatoase existente în arborele coronarian, iar rezonanța magnetică nucleară realizează evaluarea țesutului miocardic care suferă în urma diferitelor afecțiuni cardiovasculare. Prin integrarea acestor informații se pot obține date suplimentare privind riscul de evenimente majore la pacienții cardiovasculari.
Un rezultat imediat al proiectului a constat în creşterea capacităţii Centrului de Cercetare Imagistică Avansată al S.C. Cardiomed SRL de a absorbi fonduri din proiectele de cercetare şi studiile clinice internaţionale, pentru includerea în care este necesară aparatura propusă prin proiect. Totodată, s-au creat 10 noi locuri de muncă în cercetare-dezvoltare prin atragerea de cercetători care utilizează în prezent infrastructura nou creată.
Theodora Benedek este medic și economist, fiind licențiată în medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (1991 – 1997), respectiv în științe economice la Universitatea “Petru Maior” Târgu Mureș – Facultatea de Stiințe Economice (2002-2007).
Este Habilitat (2013) și Doctor în științe medicale (1999-2002), absolventă a unui Masterat în management sanitar, la Universitatea Petru Maior Târgu Mureș (2005-2006).
Este medic primar cardiologie și interne și ocupă funcția de Șef al Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
Profesor de cardiologie, cardiologie intervențională și medicină internă, la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), Theodora Benedek a fost Director al Departamentului de Medicină Internă al UMFST Târgu Mureș. Din anul 2013 este conducător de doctorat și membru în Consiliul Școlii Doctorale din UMFST Târgu Mureș.
Este Președintele Filialei Mureș a Societății Române de Cardiologie și a ocupat și funcțiile de Președinte al Comisiei de Cercetare Științifică a Senatului Universitar de la UMFST Tîrgu Mureș și Președinte al Comisiei de Etică a Cercetării Științifice, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu Mureș.
Este expert extern al Comisiei Europene, Programul Horizon 2020, Vice-chair – panel științific cercetare medicală (Life panel).
Coordonează Centrul de Cercetare Avansată în Imagistică Cardiacă Multimodală și este redactor șef al publicației Journal of Interdisciplinary Medicine (www.interdisciplinary.ro).
Este laureată a premiului internațional “Best Manuscript Award” al revistei Circulation Research, pentru Meta-analiza ACCRUE.
S-a perfecționat la Universitatea din Viena, Spitalul AKH, Institutul de Cardiologie Gotsegen Gyorgy din Budapesta, Institutul de Cardiologie din Debrecen și Herz Zentrum din Leipzig.
Puteți citi întreg articolul aici.