Ți-ai stabilit rezoluțiile pentru 2023? Află și cum le poți îndeplini!

REZOLUȚII. În fiecare an, milioane de oameni își iau rezoluții de Anul Nou, în speranța de a provoca schimbări pozitive. Temele recurente în fiecare an includ o abordare mai activă a sănătății și a fitness-ului, îmbunătățirea finanțelor și învățarea de lucruri noi pentru dezvoltarea personală și profesională. Sunt șanse ca mai mult de câteva dintre cele mai frecvente 10 rezoluții să vă pară familiare:
-Să faceți mai multă mișcare
-Să slăbiți
-Să vă organizați mai bine
-Să învățați o nouă abilitate sau un nou hobby
-Să trăiți viața la maxim
-Să economisiți mai mulți bani / cheltuiți mai puțini bani
-Să renunțați la fumat
-Să petreceți mai mult timp cu familia și prietenii
-Să călătoriți mai mult
-Să citiți mai mult

…și lista poate continua mult și bine. Dar haideți să vedem cum ajungem să o îndeplinim!

În ciuda celor mai bune intenții, odată ce strălucirea unui nou an dispare, mulți oameni se străduiesc să își îndeplinească planurile. Potrivit unui studiu doar 46% dintre persoanele care și-au luat rezoluții de Anul Nou au avut succes. Asta înseamnă că peste jumătate dintre persoanele care și-au stabilit un obiectiv pentru noul an, vor eșua!

Studiul a implicat și persoane nerezolvate, persoane care nu și-au luat o rezoluție de Anul Nou, dar care aveau un obiectiv pe care doreau să îl atingă în acel an. Doar 4% dintre nerezolvenți au reușit să își atingă obiectivele, un rezultat mult mai sumbru decât cel al celor care și-au făcut o rezoluție de Anul Nou.

Bineînțeles, nu vrem să fim în tabăra celor care nu reușesc să își îndeplinească aspirațiile și visele pentru 2023, așa că am pregătit un plan exhaustiv pentru a vă urma rezoluția.

Dacă doriți să vă realizați rezoluția de Anul Nou în acest an, urmați acești 10 pași:

1. Pregătește-te mental pentru schimbare
Schimbarea obiceiurilor înrădăcinate nu este o sarcină ușoară, așa că, înainte de a te arunca cu capul înainte în obiectivele tale de Anul Nou, este important să faci un pas înapoi și să te pregătești pentru această schimbare iminentă.

Primul pas înainte în schimbare este realizarea unui inventar personal. Având în vedere că este sfârșitul unui an și începutul anului următor, este momentul perfect pentru a face un bilanț al realizărilor din anul trecut. Gândiți-vă la următoarele:

Ce mi-am propus să fac în anul trecut?
Unde am făcut progrese?
Unde nu am văzut progrese?
Bineînțeles, rezoluția dvs. se poate concentra pe domeniile în care nu ați înregistrat progrese, dar nu uitați să savurați progresele înregistrate și să găsiți o mică modalitate de a sărbători. Aceste sentimente fericite sunt utile! Dacă este posibil, încercați să le asociați cu un obiect sau un cuvânt legat de realizarea dumneavoastră.

Veți dori să vă păstrați optimismul cu noua dvs. rezoluție, așa că puteți folosi acea asociere pozitivă cu realizările de anul trecut pentru a vă aminti de acele sentimente bune atunci când vă simțiți provocat.

Pe măsură ce începeți să vă gândiți la schimbările pe care doriți să le implementați, asigurați-vă că faceți următoarele:
-Rămâneți pozitiv.
-Încercați să nu faceți schimbări mari/rapide.
-Schimbarea ar trebui să fie treptată.
-Construiți pe baza unor schimbări mai mici.
-Lăsați puțin loc pentru erori.

2. Stabiliți un obiectiv care să vă motiveze
Ai fi surprins să afli cât de des oamenii își stabilesc obiective care nu sunt pentru ei înșiși. Aceste obiective ar putea fi dictate sau constrânse de un manager, soț/soție sau de presiunea părinților/colegilor.

Deși este bine să ai un sprijin extern, dacă nu împărtășești aceeași pasiune, rezoluția are șanse mici de reușită și ar putea fi chiar moartă la sosire.

Pentru a face acest lucru, trebuie să vă asigurați că obiectivul pe care îl stabiliți este important pentru dumneavoastră și numai pentru dumneavoastră și că există o valoare sau un beneficiu pentru dumneavoastră în atingerea obiectivului. Aceste două lucruri sunt cele care vă vor oferi motivul și dorința de a acționa. Acest lucru este, de asemenea, cunoscut sub numele de motivație!

Astfel, este un pariu sigur dacă rezoluțiile dvs. se aliniază cu următoarele:
-Obiectivele dvs.
-Prioritățile dvs.
-Visele dumneavoastră.
-Aspirațiile dumneavoastră.

Nu numai că ar trebui să te aliniezi în jurul dorințelor tale cele mai intime, dar ar trebui să te asiguri, de asemenea, că rezoluțiile se aliniază cu prioritățile tale de top. Acest lucru va duce la o atitudine de “trebuie să faci”.

Dacă obiectivele dvs. sunt centrate pe carieră, cum ar fi îmbunătățirea abilităților dvs. de Excel, crearea propriului plan de dezvoltare profesională este o modalitate excelentă de a rămâne motivat pe drumul către obiectivul dvs.

3. Limitați rezoluțiile la o cantitate gestionabilă
O greșeală frecventă în stabilirea rezoluțiilor este aceea de a avea prea multe și de a vă împrăștia prea mult. Cu toții ne dorim să învățăm 25 de limbi diferite, 15 noi competențe profesionale și să eliminăm 5 obiceiuri proaste, dar nu suntem supereroi. Avem doar o anumită perioadă de atenție pe care o putem dedica autoperfecționării, așa că a avea prea multe rezoluții este o modalitate excelentă de a nu atinge numeroasele obiective pe care ți le-ai stabilit.

Astfel, ar trebui să faci o listă scurtă de rezoluții pe care le poți gestiona în anul următor. Să cunoști acea listă scurtă de priorități este partea cea mai dificilă. Cheia aici este să înțelegi cum să stabilești prioritățile.

Iată un exercițiu pe care îl puteți întreprinde pentru a vă ajuta să vă dați seama ce este cel mai important în viața dumneavoastră. Aveți nevoie doar de un post-it, un pix și un perete.

-Scrieți pe un post-it tot ceea ce vreți să realizați în scop de autoperfecționare
-Fiecare post-it primește doar o singură tactică discretă
-Așezați fiecare post-it pe perete
-Faceți o nebunie – folosiți cât mai multe post-it-uri posibil
-Grupați post-it-uri similare
-Așezați subiectele pe care le simțiți cu tărie în partea de sus a peretelui
-Puneți subiectele pe care le considerați “îmeh” în partea de jos a peretelui
-Petreceți mult timp gândindu-vă la ordinea primelor 3-5 post-it-uri (grupuri)
-După cum ați putea bănui, #8 este cel mai consumator de timp, deoarece va determina ce rezoluții vă veți asuma în acest an.

Ultima piesă a puzzle-ului aici este cunoașterea limitelor și a lățimii de bandă personale. Ținând cont de acest lucru, ar trebui să vă concentrați pe prioritățile dvs. de top, echilibrând în același timp câtă atenție puteți dedica în mod onest unei rezoluții.

Gândul final: Este mai bine să abordați o rezoluție bine decât mai multe rezoluții prost.

4. Fiți specific
Când vine vorba de stabilirea rezoluțiilor, este ușor să stabilești obiective proaste care ar putea duce la o urmărire slabă. Din fericire, cadrul de stabilire a obiectivelor SMART vă poate ajuta să elaborați obiective mai bune.

Obiectivele SMART sunt:

Specifice – Articulați rezoluția cât mai clar posibil. De exemplu, renunțarea la fumat este mai bună decât să fii sănătos. În timp ce “a fi sănătos” este minunat, formularea poate fi interpretată în multe feluri.
Măsurabile – Cuantificați rezoluția, dacă este posibil, de exemplu, voi pierde 10% din greutatea mea corporală.
Realizabil – Alegeți un obiectiv care se încadrează în sfera posibilităților, dar care să fie o provocare. Să vă faceți 100 de prieteni în acest an ar fi uimitor, dar probabil destul de greu de realizat. Pe de altă parte, să vă faceți 10 prieteni noi este realizabil.
Relevant – Păstrați-l relevant pentru prioritățile și obiectivele dumneavoastră. Consultați secțiunea de mai sus privind motivația!
Sensibil la timp – Oferiți-vă un interval de timp în care să atingeți un obiectiv. Un termen limită va insufla o anumită urgență și va oferi un moment în care puteți sărbători succesul.

5. Împărțiți obiectivele mari în obiective mai mici
Mulți dintre noi au tendința de a fi prea nerăbdători și grandioși când vine vorba de rezoluții. Avem cele mai bune intenții și putem să ne asumăm din greșeală un obiectiv prea mare pentru a fi atins. Astfel, este util să împărțiți un obiectiv mare în obiective mai mici, care sunt mai ușor de atins.

Să spunem că sunteți liderul unei rase extraterestre, iar rezoluția dumneavoastră pentru 2023 este capturarea planetei Pământ. Acesta este un obiectiv uriaș!!! Nu poți să spui flotei tale intergalactice de nave spațiale “Preia planeta Pământ” și să te aștepți la succes.

Trebuie să împarți această mare realizare nebună în realizări mai mici și mai ușor de gestionat:

-Să revendici orașul New York.
-Să cucerești zona celor trei state: New York, New Jersey și Connecticut.
-Dominați coasta de est
-Cucerește Statele Unite ale Americii
-Ocuparea Americii de Nord
În mod similar, vă puteți împărți rezoluția pe tot anul în obiective săptămânale sau lunare. Și să aveți sarcini planificate pentru fiecare lună.

-Ianuarie: America de Nord
-Martie: America de Sud
-Mai: Europa
-Iulie: Asia
-Septembrie: Africa
Împărțind planul tactic în pași discreți, aveți acum o șansă destul de bună de a domina lumea până la sfârșitul anului.

Acum, fragmentarea unui obiectiv mare este mai ușor de spus decât de făcut. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă faceți obiectivul masiv mai ușor de atins:

-Creați o listă de sarcini secundare.
-Stabiliți-le priorități și ordonați-le.
-Folosiți o hartă vizuală pentru a le afișa.
-Atribuiți repere pentru fiecare sarcină.
-Decideți cât timp necesită fiecare sarcină.
-Alocați resursele în mod corespunzător.
-Concentrați-vă asupra următorului pas, nu asupra obiectivului major.

6. Scrieți-vă obiectivele
Deși este grozav să ai obiective, este esențial să le documentezi într-un anumit fel. Iată șase motive pentru a vă scrie obiectivele:

-Sunt ușor de uitat. Deși poate părea o prostie, suntem oameni și este uman să fim ușor de distras și de uitat.
-Scrierea rezoluțiilor dvs. vă ajută să clarificați ce anume doriți să realizați. Te obligă să iei decizii și să fii precis cu cuvintele tale.
-Scrierea stabilește intenția, dar trebuie să acționați pentru a vă îndeplini rezoluția. Faptul de a avea o relatare scrisă a obiectivelor dumneavoastră este un memento constant pentru a acționa.
-Obiectivele scrise pot acționa ca un filtru și ca o lumină călăuzitoare pentru ce oportunități să urmăriți. În orice zi, există un milion de decizii de luat. Atunci când aveți îndoieli, consultați obiectivele pe care le-ați stabilit pentru a dicta calea de urmat.
-Obiectivele documentate vă vor ajuta să depășiți rezistența la progres. Ne stabilim obiective pentru a merge înainte, dar există o rezistență naturală la schimbare. Obiectivele dumneavoastră scrise vă stimulează să mergeți înainte atunci când vă loviți de un obstacol sau de un obstacol.
-În cele din urmă, obiectivele scrise sunt un memento pentru a vă reaminti cât de departe ați ajuns și ce ați realizat. Este un sentiment plăcut să te uiți înapoi la sfârșitul anului viitor și să știi că rezoluția ta a dat roade. Este un motiv pentru a deschide acea sticlă de șampanie și a sărbători.

Iată câteva modalități prin care vă puteți documenta rezoluțiile pentru noul an:
-Scrieți-le într-un jurnal.
-Redactați un e-mail către dvs.
-Stocați-le într-un instrument de luare de notițe.
-Imprimați-le și lipiți-le pe perete

7. Împărtășește-ți rezoluțiile cu alții
“Dacă un copac cade într-o pădure și nu este nimeni în jur care să-l audă, scoate vreun sunet?”

Este grozav să îți iei o rezoluție pentru tine și poate chiar să o scrii, dar dacă nimeni altcineva nu știe despre ea, este ușor să uiți sau chiar să o ignori. Iar atunci când nu o vei îndeplini, nimeni nu va observa sau nu-i va păsa.

Pe de altă parte, omologii tăi care au decis să spună cuiva despre obiectivul lor, simt ceva diferit. Acum că și-au făcut public obiectivul, simt un sentiment de obligație și responsabilitate. În esență, dacă nu îl urmăresc, ei vor dezamăgi pe toată lumea.

Oricât de nebunesc ar suna, acest sentiment de vinovăție este adesea mai puternic decât automotivarea. Rezultatul aici este că, atunci când reușești, oamenii cu care ai împărtășit vor sărbători împreună cu tine!

Dacă doriți să duceți partajarea obiectivelor la nivelul următor, ați putea organiza un grup mastermind. Un grup mastermind este o colecție de persoane foarte motivate care împărtășesc un obiectiv comun și care caută să se încurajeze și să se ajute reciproc să se îmbunătățească.

Cum să faceți acest lucru:
-Găsiți câteva spirite asemănătoare cu obiective similare.
-Întâlniți-vă în mod regulat (săptămânal sau lunar, în funcție de nivelul de angajament).
-Împărtășiți eșecurile și progresele înregistrate.
-Rămâneți motivați!

Acum, dacă nu ai timp sau chef să faci cele de mai sus, o altă modalitate de a obține același rezultat este să faci o postare pe Facebook în care să îți declari intențiile tuturor prietenilor tăi. Poți fi sigur că oamenii te vor încuraja și te vor întreba despre progresele tale pe parcursul anului!

8. Automatizează acolo unde este posibil

Vestea bună este că, probabil, ai în buzunar tehnologia care te poate ajuta să îți urmezi rezoluția – automatizarea sub forma aplicațiilor de reamintire.

În zilele noastre, există un milion de aplicații și servicii diferite care te ajută să îți urmezi rezoluțiile. Aceste instrumente gratuite vă pot ajuta să vă oferiți un memento constant:

-Google Calendar: Stabiliți o întâlnire recurentă legată de rezoluția dvs., de exemplu, programarea sesiunilor de antrenament la sala de sport.
-Google Now: Asistent personal care vă oferă informații în momentul în care aveți nevoie de ele.
-Reminders (pe iOS): Configurați alerte temporizate pentru sarcini.
-Boomerang pentru Gmail: Programează e-mailuri de atenționare pentru tine însuți (Freemium).

Pe lângă aceste aplicații utilizate în mod obișnuit, există, de asemenea, aplicații de “listă de lucruri de făcut” și de gestionare a sarcinilor care au capacitatea de a programa memento-uri și repere. Iată câteva alegeri populare:
-Asana
-Trello
-Todoist
-Microsoft To Do
-Omnifocus
-Things
Notă: Toate aceste aplicații enumerate mai sus nu vă vor ajuta să faceți treaba, dar ele vă vor reaminti în mod constant de munca care trebuie făcută.

9. Revizuiți periodic rezoluția dumneavoastră
Să recunoaștem, dacă nu vă gândiți în mod regulat la rezoluția dumneavoastră, nu veți reuși să o duceți la bun sfârșit. Astfel, o parte crucială a realizării obiectivului dvs. este o revizuire regulată.

Cel puțin, această revizuire ar trebui să fie lunară, dar cu cât mai frecventă, cu atât mai bine.
Iată o modalitate de a încorpora revizuirea obiectivului în rutina Dvs.:

-Programați o revizuire lunară a “imaginii de ansamblu” în prima săptămână a fiecărei luni. Aceasta va servi ca o întâlnire de planificare în care veți distribui sarcinile și obiectivele mai mici în diferite săptămâni pe parcursul lunii.
-Efectuați o verificare săptămânală pentru a verifica progresele înregistrate în ceea ce privește obiectivul lunar.
-Setați un memento zilnic pentru sarcinile mai mici de rezolvare.
Poate părea puțin nebunesc să vă gândiți la rezoluția dvs. în fiecare zi, dar acei pași incrementali mai mici sunt cei care duc la schimbări masive pe parcursul unui singur an.

10. Dacă vă abateți de pe calea cea bună, reveniți rapid la ea
Roma nu a fost construită într-o zi!

Am stabilit că va fi nevoie de timp pentru ca rezoluția ta să devină realitate și știm că schimbarea este dificilă. De fapt, am stabilit deja că ar trebui să lăsăm loc pentru greșeli și eșecuri.

Țineți cont de următoarele idei:

-Sărirea unei sarcini intermediare nu reprezintă un eșec complet
-Ratarea unui obiectiv cu 10% sau chiar 80% nu este un eșec complet
-Finalizarea cu întârziere a unei sarcini nu este un eșec complet
-Un moment de slăbiciune este lipsit de semnificație în marea schemă a lucrurilor
-Pot apărea eșecuri, dar atâta timp cât sunt gestionate corect, nu vor avea impact asupra obiectivului major. Cheia este să evitați cu orice preț o atitudine defetistă, adică: “Ei bine, am dat-o în bară o dată, de ce să mai încerc să fac asta?”.
-Iar dacă există un eșec, este important să înțelegeți ce a dus la acel moment și cum puteți evita o situație similară în viitor, de exemplu: “Dacă mă joc jocuri video după serviciu, nu voi merge la sală. Nu te juca jocuri video după serviciu!”.
-Odată făcută o greșeală, recunoașteți-o și treceți la următorul lucru. De exemplu, dacă ați sărit peste o sesiune de studiu, recuperați-o mâine și continuați să mergeți mai departe. Câteva mici greșeli nu ar trebui să vă strice rezoluția pentru anul în curs!

Sperăm că acești 10 pași vă vor ajuta să vă respectați rezoluțiile și să faceți din acest an cel mai bun de până acum.
Spor, baftă și un 2023 plin de împliniri și reușite să aveți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare