Tinerii din Dumbrava păstrează vie tradiția colindatului cu turca: o lecție de cultură și continuitate

TRADIȚIE. În satul mureșean Dumbrava, tinerii se străduiesc să păstreze vie tradiția colindatului cu Turca din Ajunul Crăciunului, un obicei care a marcat generații întregi în această comunitate. Cu dorința de a nu lăsa în uitare această tradiție autentică, aceștia au căutat îndrumarea fostei educatoare Mărioara Popovici, o personalitate locală dedicată pregătirii formațiilor culturale de copii.

Fără să ezite, Mărioara Popovici și-a asumat responsabilitatea de a împărtăși tinerilor secretele colindatului tradițional, oferindu-le ocazia de a descoperi bogăția culturală a satului lor și de a duce mai departe moștenirea lăsată de strămoșii lor.

În cadrul repetițiilor organizate cu atenție și pasiune, tinerii au avut ocazia să se familiarizeze cu poeziile și cântecele locale specifice zonei, descoperind astfel nuanțele unice ale colindatului tradițional cu Turca. Fiecare vers, fiecare notă muzicală devine o fereastră către trecut, spre o perioadă în care astfel de momente aduceau comunitatea împreună în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Măștile de Turcă au constituit un alt element esențial al pregătirilor. Tinerii au învățat arta confecționării acestora, descoperind semnificațiile ascunse ale fiecărui detaliu. Măștile nu sunt doar accesorii decorative, ci reprezintă o parte importantă a identității locale și a tradițiilor transmise din generație în generație.

Ritualul de alduire a colacului, specific acestei zone de pe Valea Mureșului Superior, a devenit, de asemenea, subiect de studiu și practică pentru tineri. Într-un efort de respectare a tradițiilor, aceștia învață cum să pregătească și să ofere colacul în cadrul ceremonialului specific acestei sărbători.

Pentru comunitatea din Dumbrava, aceste eforturi nu reprezintă doar o reînviere a tradițiilor, ci și o modalitate de a consolida legăturile dintre generații. Tinerii devin astfel purtătorii flăcării tradiției, continuând să aducă în prim-plan valorile autentice ale satului lor.

Mărioara Popovici, cu pasiunea ei pentru educație și cultură, a devenit un adevărat far al comunității, ghidând cu răbdare și dedicare noile generații în efortul lor de a păstra vie flacăra tradițiilor locale. Împreună, tinerii și mentorul lor fac pași hotărâți către păstrarea și promovarea identității culturale a satului Dumbrava, contribuind la o moștenire durabilă pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare