TOATE CALCULELE – Ultimul meci: ce rezultat trebuie să scoată astăzi Medicina Târgu Mureș cu Belor Galați, pentru a rămâne în prima ligă

ÎNAINTEA ULTIMULUI MECI. Echipa de volei feminin CSU Medicina CNUE Târgu Mureș, promovată în acest sezon în prima ligă valorică națională, este la un singur pas de a realiza un obiectiv în care, după finalizarea sezonului regular, mai nimeni nu credea: menținerea în Divizia A1.

 

Istoria unei reveniri incredibile

 

De ce nu mai credea nimeni? Pentru că asta spunea rațiunea/logica: după 22 meciuri echipa avea doar 3 victorii și 19 înfrângeri. Medicina a intrat în Grupa play-out (9-12), care stabilește cele două echipe retrogradate în Divizia A2, de pe locul 11 (retrogradabil) cu doar 9 puncte (și mare parte a campionatului a petrecut-o pe ultimul loc), iar echipa de pe locul 10 (ultimul salvator, care se menține în prima ligă), FC Argeș avea 14 puncte, cu 5 mai multe.

 

În doar 6 meciuri (în Play-out s-a jucat în sistem turneu tur-retur, fiecare din cele 4 echipe jucând/urmând să joace câte două meciuri cu celelalte 3 echipe din grupă), Medicina trebuia să recupereze 5 puncte. Greu, în contextul în care U Cluj era considerată victimă sigură (după cum s-a și dovedit), iar sistemul de punctaj în volei este următorul: 3 puncte pentru victorie cu 3-0 sau 3-1, 2 puncte pentru victorie cu 3-2, 1 punct pentru înfrângere cu 2-3, 0 puncte pentru înfrângere cu 0-3 sau 1-3. Practic, Medicina trebuia să recupereze ecartul de 5 puncte din meciurile directe cu Argeș și cele cu Belor Galați, echipa cel mai bine clasată.

 

Ce a urmat e de domeniul fantasticului: în cele 5 meciuri disputate până acum, Medicina nu doar că a recuperat cele 5 puncte care o distanța de Argeș, ci a pus 3 puncte în fața contracandidatei la menținerea în prima ligă, deși și-a pornit aventura în play-out cu o înfrângere chiar cu piteștencele (acel 3-2, într-un thriller sportiv care a durat 2 ore și 10 minute). Practic, Medicina a câștigat ultimele 4 meciuri într-o manieră impresionantă: de două ori cu U. Cluj (3-0 și 3-1, victorii de 3 puncte, scontate), 3-1 cu Belor Galați și 3-0 cu FC Argeș.

 

În acest moment, Medicina este pe locul 10 (ultimul care asigură menținerea în prima ligă), cu 3 puncte mai mult decât contracandidata FC Argeș (22 puncte vs. 19 puncte), iar miercuri, 21 aprilie 2021, se dispută ultima etapă a play-out-ului,

 

Calcule pentru menținerea în prima ligă

 

În rezultatelor din primele două zile ale ultimului turneu din play-out, când Medicina a dispus cu 3-0 de FC Argeș și U. Cluj, iar FC Argeș a pierdut cu Medicina (0-3) și Belor Galați (1-3), echipa din Târgu Mureș are cu 3 puncte mai mult decât piteștencele: 22 de puncte vs. 19 puncte. De asemenea, echipa din Târgu Mureș are acum un raport al seturilor (acesta este al doilea criteriu de departajare, folosit în cazul formațiilor la egalitate de puncte) mai bun decât Argeș: 0.44, față de 0.38.

 

Să vedem ce înseamnă asta în contextul unei victorii miercuri a piteștencelor, previzibilă, cu 3-0 (joacă împotriva ultimei clasate, U. Cluj, formație deja retrogradată). În această variantă, FC Argeș ar egala la puncte Medicina Târgu Mureș și criteriul de departajare ar fi raportul seturilor. Dacă târgumureșencele pierd miercuri cu 3-0 raportul seturilor devine egal: 0.42 vs. 0.42.

 

În această “cea mai neagră variantă posibilă” (că astăzi Medicina pierde cu 3-0 cu gazdele turneului, Belor Galați, iar Argeș câștigă cu 3-0 cu U. Cluj), ar exista egalitate la puncte și la raportul seturilor și s-ar adopta cel de-al treilea criteriu de departajare: raportul punctelor. Iar aici, Argeș stă mai bine (în acest moment, fără luarea în calcul a meciurilor de astăzi, FC Argeș are un raport al punctelor de 0.868, iar Medicina Târgu Mureș de 0.764 – în contextul “scenariului cel mai negru”, ecartul se mărește).

 

În consecință, pentru a se menține în prima ligă valorică, miercuri Medicina Târgu Mureș trebuie să câștige cel puțin un set în meciul cu Belor Galați, pentru a nu se ajunge la criteriul 3, al raportului punctaverajului.

 

Să conchidem:

* dacă Medicina Târgu Mureș câștigă la orice scor se menține în prima ligă, având mai multe puncte decât contracandidata FC Argeș (cu 2 sau 3 puncte mai mult, în funcție de scorul cu care ar câștiga);

* dacă Medicina Târgu Mureș pierde cu 3-2 primește 1 punct și nu se mai aplică criteriul 2, menținându-se în prima ligă cu un număr de puncte mai mare decât al lui FC Argeș;

* dacă pierde cu 3-1, este la egalitate de puncte cu Argeș (în contextul în care aceasta câștigă cu 3-0), se aplică criteriul 2 (al raportului setaverajului) și Medicina se menține în prima ligă;

* dacă pierde cu 3-0, Medicina retrogradează, fiind la egalitate de puncte și raport al   Meciul cu Belor, ultimul al turneului și al play-out-ului, se dispută la Galați, chiar pe terenul adversarei de astăzi;

* dacă Argeș nu câștigă cu 3-0, Medicina se menține în prima ligă indiferent de rezultatul cu Belor Galați.

 

Concluzii și pronosticuri

 

Deși piteștencele au venit la turneul de la Galați fără 4 jucătoare și antrenorul principal (jucătoarele Denisa Ionescu, Briana Constantin, Dani Smith și antrenoarea Cristina Zanfir au fost depistate pozitiv la COVID-19, iar Alexandra Stroe este accidentată), FC Argeș se va impune miercuri cu 3-0 în fața deja retrogradatei U. Cluj și meciul de astăzi, de la ora 18, devine decisiv pentru stabilirea celei de-a doua retrogradate. Ce e bine? Că meciul este primul al zilei, iar Medicina va ști scorul de care are nevoie pentru menținerea în prima ligă.

 

Sigur, Belor Galați pornește din postura de favorită în meciul cu Medicina, fiind o surpriză că a ajuns în grupa play-out (are 39 de puncte, față de 22, 19 și 6 cât au celelalte 3 adversare din grupă). Pe lângă asta, joacă acasă (chiar dacă fără spectatori). Nu va juca “mai moale”, a demonstrat și ieri, când a revenit de la 0-1 în meciul cu piteștencele și au câștigat cu 3-1.

 

În pofida acestor aspecte, e greu de crezut că târgumureșencele nu vor reuși să le smulgă măcar un set. Pentru ele e un meci între a fi și a nu fi, un decisiv. În plus, au dovedit cea mai bună formă din grupă și nu pot să renunțe acum, înaintea ultimului hop, după un parcurs atât de bun, după 4 victorii consecutive. Nu știu dacă Medicina va câștiga partida, însă pronosticul este că se va menține în prima ligă, dacă vor juca (și) cu inima, așa cum au făcut-o în toate meciurile din play-out.

 

În jurul orei 20, msnews revine cu cronica ultimului meci al grupei play-out și (sperăm) cu veste așteptată de toți suporterii voleiului mureșean, aceea că Medicina Târgu Mureș va juca și în sezonul 2021-2022 în prima ligă valorică.

 

* Foto: @ Marius Ionescu via CSU Medicina Târgu Mureș

 

Andrei TUDORAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare