Toate școlile trebuie să trimită Ministerului Educației, până la ora 14, numărul de elevi cu media de absolvire de 9,50 sau mai mare, precum și numărul elevilor orfani

EDUCAȚIE. Termenul limită pentru această raportare este marți, 5 septembrie, ora 14:00. Inițiativa are scopul de a estima bugetul necesar pentru acordarea burselor școlare în noul an școlar, 2023-2024.
Ministerul Educației a propus un proiect de ordin care elimină pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu, iar primii 30% dintre elevii unei clase vor primi burse de merit în ordinea descrescătoare a rezultatelor lor, cu condiția să aibă media 10 la purtare. Valoarea burselor de merit crește de la 200 la 450 de lei pe lună.
Această schimbare a fost inspirată de modelul adoptat de primăria sectorului 6, care a eliminat pragul și a introdus criteriul procentual pentru acordarea burselor.
Cu toate acestea, Avocatul Poporului a cerut Ministerului Educației să explice măsurile din proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, în urma analizei efectuate de Edupedu.ro, care a ridicat îngrijorări cu privire la impactul acestei schimbări asupra calității educației.
Federația Părinților nu susține acordarea burselor de merit fără un prag minim de medie pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, deși proiectul prevede acest lucru.
Consiliul Național al Elevilor semnalează că există discrepanțe în metodologia de calcul pentru stimulentele lunare pentru elevi și premiile care se iau în considerare la bursele de merit și de excelență olimpică.