TOP FINANȚĂRI – Care este comuna din județul Mureș care a avut cele mai mari venituri în 2019

FÂNTÂNELE. Scrierea utilizează date oficiale (ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, aflată în subordinea directă a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice). Conform acestora, în anul 2019, cea mai bogată comună din județul Mureș a fost Fântânele, care a gestionat 18,24 milioane de lei.

 

Fântânele are în componență 6 sate (Bordoșiu, Călimănești, Cibu, Fântânele – reședința -, Roua și Viforoasa), care totalizează spre 4.700 de locuitori (preponderent de etnie maghiară – 92%). Din 2012, comuna este administrată de primarul Varga József (foto mic dreapta, UDMR – aflat la al treilea mandat), iar politic se află sub controlul total al UDMR (care are 12 din cei 13 consilieri locali în forul deliberativ al comunei).

 

La nivel național, comuna mureșeană s-a situat pe locul 33 din cele 41 de lidere județene din mediul rural, pentru că anul trecut s-a consemnat o creștere semnificativă (de aproape 20%) a veniturilor totale față de anul anterior (2018).

 

Subliniere: în baza analizei surselor de finanțare ale bugetelor primăriilor din mediul rural, doar 20%-33% sunt constituite din veniturile proprii, cea mai mare parte a banilor care intră în bugetele acestora fiind reprezentate de cotele defalcate din impozitul pe venit, ceea ce se traduce printr-o dependență a administrațiilor comunale de stat, prin administrația județeană (reprezentată de Consiliul Județean).

 

Liviu DAMIAN

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare