Tradiții de Sfinții 40 de Mucenici – Obiceiuri și ritualuri pentru noroc și bunăstare pe 9 martie

TRADIȚII. Pe 9 martie, românii sărbătoresc Sfinții 40 de Mucenici, martiri creștini care au pătimit în Sevastia, Armenia, pentru credința lor. Această zi este marcată de tradiții și ritualuri străvechi, unele cu semnificație religioasă, altele legate de venirea primăverii.

Sfinții 40 de Mucenici au fost soldați creștini care au refuzat să jertfească idolilor și au fost condamnați la moarte, fiind supuși unor chinuri cumplite. Printre numele lor se regăsesc Alexandru, Ilie, Ioan și Nicolae, dar și altele mai puțin întâlnite astăzi.

Ziua de 9 martie este cunoscută pentru două mari tradiții:

• Gospodinele pregătesc mucenici, fie sub formă de colăcei copți și glazurați cu miere și nucă, fie fierți în sirop aromatizat cu scorțișoară și vanilie.

• Bărbații obișnuiesc să bea 40 de pahare de vin, simbolizând sacrificiul celor 40 de martiri.

• Se crede că în această zi se deschid porțile Raiului și ale mormintelor, iar sufletele celor adormiți primesc pomană. De aceea, se oferă 40 de colaci, 40 de lumânări și se fac 40 de mătănii.

• Apa de ploaie sau zăpada topită pe 9 martie este considerată tămăduitoare, fiind folosită pentru vindecarea durerilor de cap și ochi.

• Agricultorii scot plugul la vedere, marcând începutul muncilor de primăvară. În trecut, această zi era urmată de o mare petrecere sătească.

• În unele zone, sătenii ard gunoaie și sar peste foc, într-un ritual de purificare a trupului și de alungare a iernii.

• Se spune că orice se seamănă pe 9 martie va avea un rod de 40 de ori mai bogat, dar cine nu respectă tradițiile va avea 40 de zile de ghinion.

Respectarea acestor obiceiuri ar aduce noroc, belșug și sănătate pentru tot anul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare