Tradiții și superstiții de Buna Vestire: Ce nu este bine să faci de Blagoveștenie, Ziua Cucului

OBICEIURI. Marți, 25 martie 2025, creștinii ortodocși sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Iisus Hristos. Aceasta este prima zi din Postul Paștelui cu dezlegare la pește, iar tradițiile spun că cine mănâncă pește astăzi va avea sănătate și energie tot anul.

Această sărbătoare, cunoscută și sub numele de Blagoveștenie sau Ziua Cucului, este însoțită de numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții transmise din generație în generație.

1.Nu ai voie să te cerți – Se spune că cine se ceartă de Buna Vestire va avea parte de conflicte și necazuri tot anul.

2.Nu ieși din casă flămând – Tradiția populară spune că este obligatoriu să mănânci bine înainte de a ieși din casă, altfel vei avea parte de lipsuri și ghinion.

3.Cântatul cucului prezice viitorul – Se spune că în această zi cucul cântă pentru prima dată în an. Dacă îl auzi cântând pe stomacul gol, în spatele tău, este semn de rău augur. De asemenea, tinerii îl întreabă pe cuc când se vor căsători, iar numărul cântecelor sale indică anii de așteptare. Dacă pasărea tace, căsătoria este aproape.

4.Ritualuri pentru spor și protecție – În Bucovina și Muntenia, femeile pun pâine, sare și apă la ușă dimineața, iar la prânz le oferă unui sărac pentru a atrage bunăstarea. În Transilvania, gospodarii înconjoară casa cu tămâie și clopoței pentru a alunga spiritele rele și bolile. În Maramureș, oamenii ard lucrurile de prisos din curte în cadrul unui ritual numit Noaptea Focurilor, care durează până după miezul nopții.

5.Vremea de Buna Vestire prezice Paștele – Se spune că așa cum este vremea pe 25 martie, la fel va fi și în ziua de Paște.

Buna Vestire este una dintre cele mai importante sărbători creștine, având dată fixă, pe 25 martie, la exact nouă luni înainte de Nașterea Domnului. Conform tradiției, în această zi, Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că va aduce pe lume pe Mântuitorul.

Aceasta este și una dintre puținele zile din Postul Paștelui în care Biserica Ortodoxă oferă dezlegare la pește, simbolizând bucuria vestii primite de Maica Domnului.

Respectarea tradițiilor și evitarea certurilor sunt considerate esențiale pentru a avea un an liniștit, prosper și lipsit de necazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare