Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

OBICEIURI. Una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin este Sfânta Maria, cunoscută și ca Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită în fiecare an pe 15 august. Această zi este popular numită Sfânta Maria Mare și marchează trecerea de la lunile calde la cele reci. De asemenea, pe 15 august, se celebrează și Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este considerată ocrotitoarea marinarilor.

Similar altor sărbători religioase, Sfânta Maria aduce cu sine tradiții, obiceiuri și superstiții. În Transilvania, femeile măritate au obiceiul de a duce dimineața devreme la biserică fructe din recolta de struguri și prune pentru a fi sfințite de preoți și apoi împărțite credincioșilor. Fetele nemăritate adună flori din grădină pe care le așează la icoanele bisericilor, crezând că astfel familiile lor vor fi protejate de boli și necazuri.

În această zi, femeile însărcinate roagă Maica Domnului pentru protecție pe toată durata sarcinii și pentru o naștere ușoară. Se păstrează și tradiția de a tămâia mormintele celor decedați în dimineața de 15 august.

Perioada dintre Sfânta Maria Mare (15 august) și Sfânta Maria Mică (8 septembrie) este numită și Între Sântămării și este considerată propice pentru semănături de toamnă. Ciobanii coboară turmele de oi de pe munți în ziua Sfintei Marii, semn că sezonul cald se încheie.

Sunt prezente și superstiții legate de această sărbătoare. În multe sate, focul nu este aprins cu două zile înainte de 15 august, pentru a evita boli și necazuri. Gospodarii sunt avertizați să nu lucreze în această zi, altfel recoltele lor vor fi blestemate și animalele se vor îmbolnăvi.

Sfânta Maria Mare este asociată cu sănătatea, căsătoria, nașterea ușoară și vindecarea. Oamenii se roagă Fecioarei Maria, fetele pentru a găsi un soț bun, femeile pentru bunăstarea gospodăriei și bărbații pentru recolte bogate.

Fetele nemăritate care doresc să-și găsească un partener trebuie să poarte un fir de năprasnic (feriga în anumite zone) și să se roage la icoana Maicii Domnului, ținând o candela aprinsă. Această plantă este considerată a atrage dragostea.

Fetele nu își taie părul și nu se spală în ape curgătoare în această zi. În alte zone, fetele care vor să se căsătorească repede își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa viitorul partener. Se crede că această zi are puteri magice, iar plantele culese de fetele necăsătorite au proprietăți vindecătoare.

Bărbații își schimbă pălăriile cu căciuli pe 15 august, iar cei care poartă pălării după această dată sunt râși de ceilalți. De asemenea, le este interzis să doarmă pe prispa casei sau în târnaț în această zi.

În zilele noastre, bătrânii din satele transilvănene cred că înflorirea trandafirilor în ziua Sfintei Marii Mare prezice o toamnă lungă și călduroasă.

Se crede că în ziua Sfintei Marii nu este bine să-ți tăie părul sau să-l arunci, iar aprinderea focului în sobă este considerată ghinion.

Multe biserici și mănăstiri din țară își sărbătoresc hramul în această zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare