Trei elevi români câştigă premiul la cea mai prestigioasă competiţie de ştiinţă şi inginerie

INOVAȚIE. Trei elevi români de la Liceul Internațional de Informatică din București au fost premiați la cea mai prestigioasă competiție de știință și inginerie pentru tinerii sub 21 de ani din întreaga lume, International Science and Engineering Fair (ISEF). Filip Buşcu, David Ghiberdic și Rareş Marinescu au impresionat juriile competiției cu invenția lor, Hawk Wing, o aripă de avion inovatoare care nu doar că îmbunătățește manevrabilitatea aeronavelor, dar reduce și consumul de carburant cu până la 5% și conferă proprietăți de invizibilitate.

Competiția s-a desfășurat în Los Angeles, SUA, unde proiectul lor a fost examinat timp de trei zile de comisii formate din reprezentanți ai marilor universități americane, companii de tehnologie și US Army. Premiul a fost acordat la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics, subliniind impactul inovației lor în domeniul ingineriei aeronautice.

Filip Buşcu, liderul programului spațial Romanian Orbital Mission și creatorul sateliților ROM-2 și ROM-3, a povestit că au avut doar o lună să construiască și să testeze prototipul aripii de avion. Proiectul lor a implicat multiple iterații și testări, dar determinarea lor a fost răsplătită cu recunoașterea internațională. Sprijinul financiar crucial pentru proiect a venit de la Hidroelectrica, KPMG, Banca Transilvania și Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc, facilitând astfel realizarea inovației lor tehnologice de vârf.

Această realizare reprezintă o mândrie pentru România în domeniul științei și tehnologiei, deschizând noi oportunități pentru tinerii pasionați de explorare și inovare în aerospațial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare