Trei solicitări de licențe audiovizuale respinde de Consiliul Național al Audiovizualului

AUDIOVIZUAL.. Recent, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a respins trei solicitări de licențe audiovizuale într-o singură ședință, printre care și o televiziune de filme clasice care urma să fie inclusă în grila Digi RCS RDS. Decizia CNA a afectat proiectele pentru un post de filme clasice, unul generalist și unul dedicat copiilor.

Proiectul TeleMONDO

Printre televiziunile care nu au primit aprobarea CNA se numără și TeleMONDO, un post dedicat filmelor clasice, artei cinematografice și informării artistice. Acest post urma să ofere nu doar filme, ci și programe de informare realizate cu ajutorul inteligenței artificiale. Zoom Vision SRL, compania care a solicitat licența pentru TeleMONDO, este deținută de Maria Marin (95%) și Găman Marioara (5%).

Cozmin Manoli, reprezentantul TeleMONDO, a subliniat că postul ar aduce un plus de valoare prin utilizarea inteligenței artificiale pentru agregarea și verificarea informațiilor. „Facem ce face și Cinemaraton. Ei sunt prezenți pe acest segment de piață. Numai că noi, pe lângă zona de film, creăm acest univers al cinematografiei și al telecinematecii aducând și informații despre scenariști, regizori, opere, festivaluri”, a declarat Manoli în fața CNA.

Cu toate acestea, solicitarea pentru licență a primit doar patru voturi „pentru” din partea membrilor CNA, insuficiente pentru aprobarea proiectului, care avea nevoie de cel puțin șase voturi.

Motivele respingerii

Monica Gubernat, președintele CNA, a explicat că decizia de respingere a fost influențată de obligațiile legale și de concurența existentă pe piața televiziunilor de filme. „Am trecut demult de etapa când dădeam verde la tot, pentru că experiența ne spune că nu totul se poate susține. În plus, legislația s-a schimbat. Există niște obligații pentru cablist. Nu poți să umpli cu ceva ce crezi că este o țeavă de cultură. Sunt 18 țevi de cultură (18 televiziuni de filme – n.r.). Nu văd care ar fi plus valoarea”, a declarat Gubernat.

Alte proiecte respinde

În aceeași ședință, CNA a discutat și cererea societății Studio Patru TV SRL pentru un post tv generalist numit Studio 4 TV. Investiția estimată pentru această televiziune era de aproximativ 50.000 de euro. Membrii CNA au respins în unanimitate acest proiect, considerându-l editorial și financiar nesustenabil. „Eu consider că este un proiect editorial slab. Finanțare slabă. Este un proiect nerealist, având în vedere concurența pe domeniu generalist”, a declarat Monica Gubernat.

Al treilea proiect respins a fost 10Zece TV, o televiziune dedicată educației și divertismentului pentru copii și tineri. Acționarii societății care a solicitat licența dețin și o școală de arte, iar copiii acestei școli ar fi asigurat parte din conținutul postului tv. Președintele CNA a ridicat îngrijorări privind potențialele conflicte de interese și calitatea conținutului educațional. „Probleme legate de promovare. Nu am siguranța că nu se vor promova acele școli care fac acele materiale, materiale care de fapt sunt pentru uzul părinților cumva”, a declarat Gubernat.

Deciziile recente ale CNA subliniază importanța unei evaluări riguroase a proiectelor audiovizuale pentru a asigura sustenabilitatea și valoarea adăugată în piața media din România. Respingerea celor trei solicitări reflectă preocupările privind calitatea conținutului, fezabilitatea financiară și respectarea legislației în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare