Turcia lansează primul său satelit de comunicații de producție internă, Turksat 6A

TEHNOLOGIE. Turcia a marcat o etapă importantă în dezvoltarea sa tehnologică prin lansarea pe orbită a primului său satelit de comunicații de producție internă, Turksat 6A. Această realizare, care promite să extindă acoperirea prin satelit la cinci miliarde de oameni, a fost realizată cu ajutorul unei rachete SpaceX Falcon 9, care a decolat de la Complexul de lansare spațială (SLC-40) de la Cape Canaveral, Florida, SUA.

O nouă fază pentru Turcia
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a subliniat importanța acestui moment, descriindu-l ca fiind începutul unei “noi faze” pentru Turcia în producția de sateliți. „Am produs cu resurse naționale peste 81% din subsistemele, stațiile terestre pentru satelit și softul în proiectul 6A, care este de mare importanță pentru viitorul țării noastre în spațiu”, a declarat Erdogan. Aceasta reflectă un efort susținut de a reduce dependența de tehnologiile externe și de a dezvolta capacități autonome în domeniul spațial.

Semnalul de la Turksat 6A
Primul semnal de la satelitul Turksat 6A a fost recepționat la 67 de minute după lansare, conform planificării. Ministrul turc al transportului și infrastructurii, Abdulkadir Uraloglu, a afirmat că acest satelit va permite Turciei să extindă acoperirea comunicațiilor și transmisiunilor de televiziune la un nivel mai sigur și superior. „Am adus comunicațiile proprii, transmisiile noastre de televiziune la un nivel mai sigur, superior”, a declarat el.

Extinderea acoperirii
Turksat 6A va extinde acoperirea satelitară a Turciei către noi regiuni, inclusiv India, Indonezia, Malaezia și Thailanda. Acest lucru va permite Turciei să ofere servicii de comunicații și transmisiuni de televiziune în aceste țări, consolidându-și astfel prezența globală. Anterior, Turcia a lansat alți sateliți cu ajutorul rachetelor SpaceX, dar Turksat 6A este primul de producție internă.

Efort de zece ani
Ministrul Uraloglu a subliniat că Turksat 6A este rezultatul unui efort întins pe o perioadă de zece ani de a produce pe plan intern un satelit. Prin acest proiect, Turcia a devenit una dintre cele 11 țări din lume care au reușit să dezvolte și să lanseze propriii sateliți de comunicații. Acesta este un pas semnificativ în consolidarea capacităților tehnologice ale Turciei și în creșterea competitivității sale pe scena internațională.

Lansarea satelitului Turksat 6A reprezintă un moment istoric pentru Turcia, marcând o realizare importantă în domeniul tehnologiei și comunicațiilor spațiale. Această inițiativă nu doar că extinde acoperirea globală a Turciei, dar subliniază și angajamentul țării de a-și dezvolta propriile capacități tehnologice și de a deveni un jucător important pe scena globală a comunicațiilor prin satelit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare