Turneul Național “Orgile României” continuă cu concerte la Iași și Săbăoani

EVENIMENT. Organiștii Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici continuă prestigiosul Turneu Național “Orgile României” cu două concerte remarcabile programate să aibă loc la Iași pe 11 iulie și la Săbăoani, în județul Neamț, pe 12 iulie. Aceste concerte promit să aducă publicului momente muzicale de neuitat și să celebreze frumusețea și istoria orgilor din România.

Oportunitate de reîntoarcere la rădăcini
Maria-Luisa Andrici, organista originară din Iași, așteaptă cu nerăbdare concertul din orașul natal, primul de acest fel după finalizarea studiilor de orgă. „Mă încearcă multe emoții la gândul că voi cânta acasă, dar sunt convinsă că bucuriile, satisfacțiile și împlinirile profesionale pe care le voi trăi vor fi incomparabile”, a declarat Maria-Luisa Andrici .

Reînsuflețirea orgii din Săbăoani
Concertul de la Săbăoani va avea loc pe o orgă istorică oferită localnicilor de regele Carol I. Această orgă, o adevărată piesă de patrimoniu, a fost restaurată recent de Atelierul COT de la Hărman. Eduard Antal, legat emoțional de acest instrument din copilărie, a avut o modestă implicare în procesul de restaurare și își exprimă bucuria de a aduce acest „nou” instrument în lumina reflectoarelor.

Program divers și variat
Programul turneului include o selecție de lucrări pentru patru mâini și patru picioare ale unor compozitori renumiți precum Adolph Hesse și Denis Bédard. Repertoriul variat va cuprinde și aranjamente pe teme de Johann Sebastian Bach și Wolfgang Amadeus Mozart, printre care:

Johann Sebastian Bach – Triosonata V în do major, BWV 529
Max Reger – Toccata în re minor, op. 59, nr. 5
Wolfgang Amadeus Mozart – Church Sonata no. 10 în F major, K.244
Adolf Hesse – Fantezia în re minor op. 87
Gabriel Fauré – Valse din suita Dolly op. 56
Enrico Bossi – Scherzo în sol minor, op. 49, nr. 2
Sergei Rachmaninoff – Polka Italienne
Denis Bédard – Petite Suite: Introduction / Fanfare / Lied / Scherzando

Etapele viitoare ale turneului
Turneul Național “Orgile României” va continua cu alte concerte notabile, inclusiv la Arad, Vinga, Lipova și Deva, culminând cu un concert final la Ateneul Român din București pe 5 noiembrie. Fiecare locație oferă ocazia de a descoperi și aprecia instrumente unice și valoroase, precum și de a celebra talentul excepțional al artiștilor.

Turneul Național “Orgile României” este o inițiativă care reunește tradiția și talentul, aducând în atenția publicului frumusețea orgilor și a muzicii de orgă. Prin aceste concerte, Eduard Antal și Maria-Luisa Andrici nu doar că își demonstrează măiestria, dar și contribuie la păstrarea și promovarea patrimoniului muzical românesc. Publicul este invitat să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare